Σελίδες


Σάββατο 30 Οκτωβρίου 2010

«Έκρηξη» από την Κρατική Σχολή Ορχηστικής Τέχνης


«Έκρηξη» τιτλοφορείται η παράσταση με τη οποία γιορτάζει τα δέκα χρόνια από την ίδρυση της η Κρατική Σχολή Ορχηστικής Τέχνης (ΚΣΟΤ) Hellenic Dance Company. Οι παραστάσεις θα πραγματοποιηθούν στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών στην Αίθουσα Νίκος Σκαλκώτας, στις 25,26,27,28,29 & 30 Νοεμβρίου 2010.

Η Hellenic Dance Company δημιουργήθηκε το 2000 στην ΚΣΟΤ. Αποτελεί ένα περιβάλλον έμπνευσης και ευκαιριών, ένα γόνιμο έδαφος συνεργασίας ανάμεσα σε νέους επαγγελματίες χορευτές και δημιουργούς παγκόσμιας ακτινοβολίας.

Μέσα από την παρουσίαση έργων διακεκριμένων χορογράφων από την Ελλάδα και το εξωτερικό, η ομάδα στοχεύει στην εξοικείωση του ελληνικού κοινού με το σύγχρονο χορό, αλλά και στην ανάπτυξη και προβολή του είδους τόσο σε εθνικό όσο και σε διεθνές επίπεδο.

Η φετινή της παραγωγή περιλαμβάνει έργα Steve Reich (Clapping, 1972), Martha Graham (Happy Dance, απόσπασμα από το έργο El Penitente, 1940), Richard Alston (Gypsy Mixture, 2004) και Αθηνάς Βάχλα (Splinter in the Flesh, νέα εκδοχή 2010).

Στην Έκρηξη, ο ρυθμός αποκτά νέο νόημα. Ξεκινά να ξετυλίγεται με τις μουσικές φράσεις του μινιμαλιστή Reich, περνά στη δυνατή σκέψη της Graham που θεμελιώσε τον αμερικάνικο μοντέρνο χορό και από τα απαιτητικά σχήματα του λυρικού Alston φτάνει στο σκληρό σήμερα της Αθηνάς Βάχλα, όπου τα κοινωνικοπολιτικά προβλήματα αποτυπώνονται μέσα από το ανθρώπινο σώμα και εκφράζονται με τη γλώσσα του σύγχρονου dancetheatre.

Η Έκρηξη δεν είναι απλώς μια επετειακή παραγωγή αφιερωμένη στην επιτυχία ενός καλλιτεχνικού εγχειρήματος με σημαντική παρουσία στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Είναι μια γιορτή του ρυθμού που επιχειρεί να τοποθετηθεί με δύναμη απέναντι στην τρέχουσα πραγματικότητα και να υπενθυμίσει πως δεν υπάρχει πρόοδος δίχως όραμα.

Πληροφορίες

Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, Αίθουσα Νίκος Σκαλκώτας

Ημερομηνία 25-30 Νοεμβρίου 2010, ώρα: 21.00
naftemporiki.gr