Σελίδες


Σάββατο 30 Οκτωβρίου 2010

Η Ελένη Καραΐνδρου στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών


Η διεθνώς αναγνωρισμένη Ελληνίδα συνθέτρια, Ελένη Καραΐνδρου, φιλοξενείται στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών και στην αίθουσα Χρήστος Λαμπράκης για τρεις μοναδικές παραστάσεις από τις 19 έως τις 21 Νοεμβρίου. Πέντε χρόνια μετά την επιτυχημένη «Ελεγεία του ξεριζωμού», η διεθνούς φήμης ελληνίδα δημιουργός, επιστρέφει στο Μέγαρο Μουσικής και παρουσιάζει ένα νέο πρόγραμμα αποτελούμενο από το έργο «Δαβίδ», μία σκηνική Καντάτα σε ποίηση αγνώστου ποιητή της Χίου του 18ου αιώνα με αφηγητή τον Δημήτρη Καταλειφό, μαζί με ολοκαίνουργιες αλλά και παλαιότερες συνθέσεις της για το θέατρο και τον κινηματογράφο, μερικές από τις οποίες θα ακουστούν για πρώτη φορά ζωντανά στο κοινό.


Κορυφαίοι Έλληνες και ξένοι δεξιοτέχνες θα πλαισιώσουν σκηνικά την Ελένη Καραΐνδρου όπως ο διάσημος νορβηγός σαξοφωνίστας Γιαν Γκάρμπαρεκ, η αμερικανίδα βιολίστα αρμένικης καταγωγής Κιμ Κασκασιάν , ο ομποΐστας Βαγγέλης Χριστόπουλος, η τσεμπαλίστα Κατερίνα Κτώνα και οι τραγουδιστές Ειρήνη Καράγιαννη (μέτζο σοπράνο) και Τάσης Χριστογιαννόπουλος (βαρύτονος). Τη Μικτή χορωδία της ΕΡΤ θα διευθύνει ο Αντώνης Κοντογεωργίου, ενώ την Καμεράτα - Ορχήστρα των Φίλων της Μουσικής ο Αλέξανδρος Μυράτ. Την καλλιτεχνική επιμέλεια των παραστάσεων έχει αναλάβει ο ιδρυτής και διευθυντής της γερμανικής δισκογραφικής εταιρίας ECM και διάσημος παραγωγός Μάνφρεντ Άϊχερ, ενώ τη σκηνοθετική επιμέλεια υπογράφει ο Αντώνης Αντύπας.

Η Ελένη Καραΐνδρου έχει γράψει μουσική για θεατρικές παραστάσεις, τηλεοπτικά και ραδιοφωνικά προγράμματα και έχει συνεργαστεί με κορυφαίους έλληνες και ξένους σκηνοθέτες, ανάμεσά τους ο Ζυλ Ντασσέν, ο Θόδωρος Αγγελόπουλος, ο Λευτέρης Βογιατζής, ο Βασίλης Παπαβασιλείου και η Μάγια Λυμπεροπούλου. Έχει τιμηθεί με πολλές διακρίσεις και βραβεία μεταξύ των οποίων: πέντε βραβεία Μουσικής Κινηματογράφου στην Ελλάδα, το βραβείο Μουσικής Θεάτρου Δημήτρης Μητρόπουλος, καθώς και το διεθνές Βραβείο Fellini "Καλύτερου συνθέτη της Ευρώπης" από το Europa Cinema στην Ιταλία (1992). Το 2002, της απονέμεται ο χρυσός σταυρός του τάγματος της τιμής από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας ενώ το 2004 κερδίζει υποψηφιότητα για τα ευρωπαϊκά Όσκαρ (Felix) με τη μουσική της για "Το Λιβάδι που δακρύζει". Οι συναυλίες της Ελένης Καραΐνδρου πραγματοποιούνται στο πλαίσιο του Κύκλου «Ειδικές Εμφανίσεις» του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών. Ν. Μπακοπούλου