Σελίδες


Σάββατο 16 Οκτωβρίου 2010

Περίεργο αντικείμενο στο διάστημα

[16.10.2010, 08:47]


Περίεργο αντικείμενο στο διάστημα

Το διαστημικό τηλεσκόπιο Hubble εντόπισε τη κίνηση ενός πολύ περίεργου αντικειμένου με σχήμα Χ, που σέρνει πίσω του μια ουρά αποτελούμενη από σκόνη.

Όπως ανακοίνωσε χθες η NASA, οι επιστήμονες πιστεύουν πως πρόκειται για μια εξαιρετικά πρόσφατη σύγκρουση αστεροειδών, και μάλλον μια σύγκρουση μεταξύ μιας μικρής πέτρας μεγέθους 3-5 μέτρων με μια άλλη μεγαλύτερη μεγέθους 100-150 μέτρων. Όταν είδαν την εικόνα για πρώτη φορά θεώρησαν πως η σύγκρουση είχε μόλις γίνει, τώρα όμως έχουν καταλήξει στο ότι αυτή σημειώθηκε στις αρχές του 2009.

Πρόκειται για καταπληκτική ανακάλυψη. Οι μέχρι τώρα θεωρίες για συγκρούσεις αστεροειδών μιλούσαν για συμβάντα που έγιναν πριν από εκατομμύρια χρόνια.

Η συγκεκριμένη όμως είναι πραγματικά «σημερινή». Πέραν αυτού, το σχήμα του αντικειμένου είναι ιδιαίτερα αινιγματικό, όπως αινιγματική είναι και η συμπεριφορά του. «Περιμέναμε το πεδίο σκόνης να εκτείνεται πολύ πιο δραματικά, όπως τα θραύσματα από μια χειροβομβίδα. Βλέπουμε όμως μια πολύ πιο αργή εκτίναξη», λένε οι αστρονόμοι.

ΗΒΝEWS