Σελίδες


Τετάρτη 10 Σεπτεμβρίου 2014

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ 10 ΣΕΠΤΕΜΒΡΗ ΤΟ 1898: Δολοφονείται στη Γενεύη η αυτοκράτειρα της Αυστροουγγαρίας Ελισάβετ, γνωστότερη ως Σίσσυ.

SISSY
Οι ταινίες "Σίσσυ" με την πανέμορφη Ρόμι Σνάιντερ, που προβάλλει ενίοτε η τηλεόραση, δίνουν μια "πειραγμένη" ιδέα για τη ζωή της Αυτοκράτειρας Ελισάβετ της Αυστρίας (1837-1898) στη νεότητά της, γνωστής ως "Πριγκίπισσας Σίσσυ". Αν και πολλά από τα στοιχεία που παρουσιάζονται στις συγκεκριμένες ταινίες αντιστοιχούν στην πραγματικότητα, ίσως οι περισσότεροι να μη γνωρίζετε την τραγική μοίρα της ιστορικής αυτής προσωπικότητας που υπήρξε η αυτοκράτειρα της Αυστρίας με την μεγαλύτερη θητεία (44 χρόνια), καθώς οι ταινίες αυτές δεν ασχολούνται με την μετέπειτα ζωή της: η Σίσσυ έχασε δύο παιδιά, την πρωτότοκη κόρη της σε ηλικία 2 ετών, και τον μοναδικό γιο της και διάδοχο του θρόνου, που αυτοκτόνησε στα 30 του, ενώ είχε αποξενωθεί από τη δευτερότοκη κόρη της (απέκτησε άλλη μία κόρη, το μοναδικό παιδί της που της επετράπη από την Αυλή να αναθρέψει η ίδια). Μέσα σε ένα χρόνο, έχασε τον γιο της, τους γονείς της και την αδερφή της, για να έρθει και το τραγικό τέλος της ίδιας: δολοφονήθηκε από τον αναρχικό Ιταλό Λουίτζι Λουκένι, που, ψάχνοντας να σκοτώσει κάποιον αριστοκράτη, την μαχαίρωσε με ένα λεπτό αιχμηρό αντικείμενο σε περίπατό της στη Γενεύη το 1898, αν και η Αυτοκράτειρα κυκλοφορούσε ινκόγκνιτο.


http://www.giornalettismo.com/wp-content/uploads/2012/10/sissi5.jpg
Η ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΗ  αυτοκράτειρα της Αυστροουγγαρίας Ελισάβετ, γνωστότερη ως Σίσσυ.



http://www.giornalettismo.com/wp-content/uploads/2012/10/sissi6.jpg
Η ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΗ  αυτοκράτειρα της Αυστροουγγαρίας Ελισάβετ, γνωστότερη ως Σίσσυ.


http://www.giornalettismo.com/wp-content/uploads/2012/10/sissi9.jpg
Η ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΗ  αυτοκράτειρα της Αυστροουγγαρίας Ελισάβετ, γνωστότερη ως Σίσσυ.

από την Αργυρώ Σταυρίδη/monopoli.gr

Μέχρι τον θάνατό της, η Σίσσυ δεν είχε προσαρμοστεί ποτέ στις απαιτήσεις της αυστριακής Αυλής. Περνούσε τον περισσότερο καιρό σε ταξίδια μακριά από τον αυτοκράτορα σύζυγό της (ο αφοσιωμένος έρωτας που παρουσιάζουν οι δημοφιλείς ταινίες απέχει αρκετά από την πραγματικότητα), έπασχε από κατάθλιψη και είχε αναπτύξει εμμονή με την σιλουέτα της, σε σημείο να καταπιέζει το σώμα της με συνεχή άσκηση και ασφυκτικούς κορσέδες, παρόλο που ήταν ήδη φυσικά αδύνατη και ψηλή (αντίθετα με ό,τι βλέπουμε στις ταινίες με την "κοντή" και με καμπύλες Ρόμι Σνάιντερ). Μάλιστα εξαιτίας της εμμονής της με την εμφάνιση, απαγόρευσε να τη φωτογραφίζουν και δεν ξαναπόζαρε για πορτρέτο μετά την ηλικία των 32, θέλοντας ο κόσμος να τη θυμάται νέα και ακμαία. Παρά τον διαταραγμένο ψυχισμό και τις συνεχείς ασθένειές της, η Σίσσυ ανέπτυσσε διπλωματική συμβουλευτική δραστηριότητα στο παρασκήνιο των επίσημων πολιτικών επαφών, ενώ έκανε και πολλές φιλανθρωπίες. Γι' αυτό ήταν πολύ αγαπητή στην πλειοψηφία του απλού λαού και ιδιαίτερα σε αυτόν της Ουγγαρίας, χώρα στην οποία είχε ανακηρυχθεί βασίλισσα, δίπλα στον σύζυγό της, που έλαβε τον αντίστοιχο τίτλο.

Φυσικά δεν θα μπορούσαμε να μην αναφερθούμε και στο Αχίλλειο, το παλάτι που η Σίσσυ μετά τον θάνατο του γιου της παρήγγειλε να ανεγερθεί στην Κέρκυρα, έναν αγαπημένο της προορισμό. Το παλάτι σχεδιάστηκε από τον Ιταλό αρχιτέκτονα Raffaele Caritto, ενώ τα αγάλματα ανήκουν στον Γερμανό γλύπτη Ernst Herter. Σημειώνεται ότι η Σίσσυ είχε μάθει να μιλά και ελληνικά, πολύ καλύτερα από τις τότε βασίλισσες της Ελλάδας.