Παρασκευή, 9 Αυγούστου 2013

ΣΠΟΥΔΑΙΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΗΘΟΠΟΙΟΙ ΤΩΝ ΟΠΟΙΩΝ ΓΝΩΡΙΖΟΥΜΕ ΤΟ ΠΡΟΣΩΠΟ ΜΑ ΙΣΩΣ ΔΕΝ ΓΝΩΡΙΖΟΥΜΕ ΤΟ ΟΝΟΜΑ

-ΓΙΩΡΓΟΣ ΒΕΛΕΝΤΖΑΣ

Προσθήκη λεζάντας
Ο ηθοποιός Γιώργος Βελέντζας γεννήθηκε στην Αθήνα το 1927. Σπούδασε στη Δραματική Σχολή του Ωδείου Αθηνών. Το 1948 με την ταινία «Οχυρό 27» έκανε την πρώτη του εμφάνιση στον κινηματογράφο και στο θέατρο το 1948 (Θίασος Β.Αργυρόπουλου) με το έργο, "Η απαγωγή του Σμαράγδως". Επίσης συνεργάστηκε με τους θιάσους των Βέμπο, Αυλωνίτη - Βασιλειάδου - Ρίζου, Βουτσά, Χατζηχρήστου, Βέγγου κ.ά. Χαρακτηριστικός είναι ο ρόλος του στην ταινία «Από πού πάνε για τη χαβούζα;», όπου έκανε τον αδερφό της αξέχαστης Άννας Μαντζουράνη, ενώ στην ταινία «Ο τσαρλατάνος» με το Θανάση Βέγγο να κάνει το Θανάση, τη Θανάσω και τον πατέρα του το μπαρμπα-Λευτέρη, ο Βελέντζας έκανε τον αυστηρό διοικητή του αστυνομικού τμήματος. Έχει παίξει πολλές φορές ρόλους στρατιωτικού, κυρίως όμως αστυνομικού. Ασχολήθηκε με το ντουμπλάρισμα φωνής, σε πολλές ελληνικές ταινίες του 1950-70 και σε μεταγλωττίσεις για την τηλεόραση (Μικρό σπίτι στο λιβάδι). Επίσης, έκανε και ένα σημαντικό πέρασμα και από το ραδιόφωνο. Το 1993, για τη συμμετοχή του στην ταινία «Ζωή χαρισάμενη», κέρδισε το βραβείο ερμηνείας β' ρόλου στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης 1993. Συμμετείχε και στο πετυχημένο σήριαλ του ΑΝΤ1 «Κωνσταντίνου και Ελένης», ως ο πατέρας της Ματίνας.


Συμμετείχε και στο πετυχημένο σήριαλ του ΑΝΤ1 «Κωνσταντίνου και Ελένης», ως ο πατέρας της Ματίνας.
Φιλμογραφία
Η καρδιά του κτήνους (2005) [(ιερέας γάμου)]
Παίζει ο Θεός με το αλατοπίπερο... (2003) [(παππούς)]
Το αίνιγμα (1998) [(δάσκαλος)]
Τα χρυσά μήλα των Εσπερίδων (1997) [Ηλίας]
Τα παιδιά της πιάτσας (1979) [Αναστάσης]
Από που πάνε για τη χαβούζα (1978) [Μανώλης]

Θανάσης ο πιο γρήγορος τρελλός / Δικτάτωρ καλεί Θανάση (1973) [Χριστόφορος]
Ο τσαρλατάνος (1973) [(αστυνόμος)]
Έρωτας και προδοσία (1972)
Ζούσα μοναχός χωρίς αγάπη (1971) [Λεούσης]

Η χαραυγή της νίκης (1971) [(σχης) Πετρίδης]
Ο κυρ' Γιώργης και οι τρέλλες του (1971) [Νικόλας]
Οι άνδρες ξέρουν ν' αγαπούν (1971) [Τάσος]
Τι κάνει ο άνθρωπος για να ζήση (1971) [(αστυνομικός) Ευάγγελος]
Γιακουμής μια ρωμέικη καρδιά (1970) [Μικές]
Ένα μπουζούκι αλλοιώτικο από τ' άλλα (1970) [Δημήτρης]
Εσένα μόνο αγαπώ (1970) [Μηνάς]
Ζητούνται γαμπροί με προίκα (1970)
Η Μεσόγειος φλέγεται (1970)
Η τύχη μου τρελάθηκε... (1970) [Γεράσιμος Πανουργιάς]
Για την τιμή και για τον έρωτα (1969) ["γιατρός"]
Ένα ασύλληπτο κορόιδο (1969) [Σωτήρης]
Ένας άνδρας με συνείδηση (1969) [(δεσμοφύλακας)]
Η κραυγή μιας αθώας (1969) [Διονύσιος Παλαιολόγος]
Η λεωφόρος της προδοσίας (1969) [(σχης)]
Η σφραγίδα του Θεού (1969) [(αστυνόμος)]
Ο πρόσφυγας (1969) [(εισαγγελέας)]
Φοβάται ο Γιάννης το θεριό... (1969) [Μουσταφά]
Φτωχογειτονιά αγάπη
μου (1969) [Σταμάτης]
Η καρδιά ενός αλήτη (1968) [Γιώργης Δαμίγος]
Ξεριζωμένη γενηά (1968) [(αξιωματικός)]
Ο μαχαραγιάς (1968) [(αστυνόμος)]
Ο πεθερόπληκτος (1968) [(πρόεδρος δικαστηρίου)]

Ποιος Θανάσης! (1968) [Παντελής]
Τα ψίχουλα του κόσμου (1968) [(εκφωνητής Ρ/Σ)]
Ταπεινός και καταφρονεμένος (1968)
Αντίο για πάντα (1967) [Τέλης]
Κάποτε κλαίνε και οι δυνατοί (1967) [Μίλτος Γεραλής]
Κάτι κουρασμένα παληκάρια (1967)
Τα δολλάρια της Ασπασίας (1967) [Ανέστης]
Δοκιμασία (1966) [Ελευθερίου]
Ευτυχώς... τρελάθηκα! (1966) [(χωροφύλακας)]
Θέλω να ζήσω
στον ήλιο (1966) [(αστυνόμος) Γκότσης]
Ο άνθρωπος που γύρισε από τον πόνο (1966)
Ο Μελέτης στην Άμεσο Δράση (1966)
Σκλάβοι της μοίρας (1966) [(αστυνόμος)]
Τώρα που φεύγω απ' τη ζωή (1966)
Καρδιά μου πάψε να πονάς (1965) [Θανάσης Βασιλείου]
Μοντέρνα Σταχτοπούτα (1965) [Σταύρος]
Ο ουρανοκατέβατος (1965) [(αστυνομικός)]
Περιφρόνα με γλυκειά μου (1965) [Γιώργης]
Πράκτορες 005 εναντίον Χρυσοπόδαρου (1965)
Το φυλαχτό της μάνας (1965)
Αδικημένη (1964)

Άλλος... για το εκατομμύριο! (1964) [Βαγγέλης]
Έξω φτώχεια και καλή καρδιά (1964) [(αστυνομικός)]
Η σωφερίνα (1964) [(φωτογράφος)]
Κάτι να καίη (1964) [(ρεσεψιονίστ)]
Ο παράς και ο φουκαράς (1964) [Θανάσης]

Οι κληρονόμοι (1964) [(πελάτης κουρείου)] Πόνεσα πολύ για σένα (1964) [Ανέστης Μάρτζικας]
Τρία κορίτσια από την Αμέρικα (1964) [(γκαρσόνι)]
Αγάπησα και πόνεσα (1963) [Μενέλαος]
Έτσι ήταν η ζωή μου (1963) [Χρήστος Ασήκογλου]
Ο ανηψιός μου ο Μανώλης (1963) [Κώτσος]
Ο κύριος πτέραρχος (1963) [Αρίστος]
Ο ταυρομάχος προχωρεί!.. (1963) [Πανάγος]
Οι ανειδίκευτοι / Ευτυχώς χωρίς δουλειά (1963)
Πληγωμένες καρδιές (1963) [(γιατρός)]
Της κακομοίρας (1963) [Μήτσος]
Χτυποκάρδια στο θρανίο (1963)
Δουλειές του ποδαριού (1962)
Εταιρία θαυμάτων (1962) [(αστυφύλακας)]
Κορόιδο γαμπρέ (1962) [(ιδιοκτήτης ενοικιαζόμενου καταστήματος)]
Ο ταξιτζής (1962) [Κοσμάς]
Αλλοίμονο στους νέους (1961) [(γιατρός)]
Έξω οι κλέφτες (1961) [(πλανόδιος οπωροπώλης)]
Χαμένα όνειρα (1961) [(ρεσεψιονίστ ξενοδοχείου)]
Η Χιονάτη και τα 7 γεροντοπαλλήκαρα (1960)
Κασσιανή (1960)
Στρατιώτες δίχως στολή (1960) [(γιατρός)]
Τυφλός άγγελος (1960)

Χριστίνα (1960) [(αστυνομικός)]
Ένας βλάκας και μισός (1959) [(χωροφύλακας δικαστηρίου)]

Ο Γιάννος κι η Παγώνα (1959) [Μήτρος]
Μια Ιταλίδα στην Ελλάδα (1958) [(ρεσεψιονίστ ξενοδοχείου)]

Σειρές που έχει παίξει
10η εντολή : Ορφανή μητρός 2006-07 ALPHA
7 θανάσιμες πεθερές : Η μηχανοράφτρα πεθερά 2005-06 MEGA
Άγνωστος πόλεμος (1971) 1971 ΥΕΝΕΔ
Αγάπη στο Αιγαίο 1992 ΕΤ2
Βεντέτα (1986) 1986 ΕΡΤ2
Εκάτη 1979 ΕΡΤ
Κωνσταντίνου και Ελένης 1998 ΑΝΤ1
Ονειροπαρμένος 1973 ΥΕΝΕΔ