Τρίτη, 11 Οκτωβρίου 2011

ΣΠΟΥΔΑΙΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΗΘΟΠΟΙΟΙ ΤΩΝ ΟΠΟΙΩΝ ΓΝΩΡΙΖΟΥΜΕ ΤΟ ΠΡΟΣΩΠΟ ΜΑ ΙΣΩΣ ΔΕΝ ΓΝΩΡΙΖΟΥΜΕ ΤΟ ΟΝΟΜΑ

Ασημακοπούλου Μπεάτα

 
 Η δημοφιλής ηθοποιός του θεάτρου και του κινηματογράφου Μπεάτα - Ευδοκία Ασημακοπούλου γεννήθηκε το 1932 στην Αθήνα. Φοίτησε στη Σχολή του Τάκη Μουζενίδη με καθηγητές την Ελένη Χαλκούση, τον Γιάννη Φλερύ, την Ελένη Τσουκαλά κ.ά.
Έκανε την πρώτη επαγγελματική εμφάνισή της στο θέατρο το 1955 στη γαλλική μουσική κωμωδία «Δημόσιο σκάνδαλο», πλάι στον δάσκαλό της Τάκη Μουζενίδη, κατά τη διάρκεια περιοδείας στην Κωνσταντινούπολη. Την ίδια χρονιά πρωτόπαιξε στον κινηματογράφο, στην ταινία «Καταδικασμένη κι απ' το παιδί της». Ακολούθησε καριέρα σε αθηναϊκούς θιάσους και ανάλογη πορεία στο σινεμά, κυρίως στις ταινίες του σκηνοθέτη συζύγου της Ορέστη Λάσκου, με τον οποίο παντρεύτηκαν το 1960 και απέκτησαν έναν γιο.
Στο θέατρο συνεργάστηκε με μεγάλα ονόματα της εποχής, ανάμεσά τους οι Μαρίκα Κρεββατά, Κώστας Χατζηχρήστος, Κούλης Στολίγκας, Μίμης Φωτόπουλος, Σοφία Βέμπο,Βαγγέλης Τραϊφόρος, Νίκος Σταυρίδης, Σμαρούλα Γιούλη, Κάκια Αναλυτή,Κώστας Ρηγόπουλος, Αλέκος Αλεξανδράκης, Νόνικα Γαληνέα, Αλέξανδρος Αντωνόπουλος και έπαιξε σε έργα ξένων και ελλήνων θεατρικών συγγραφέων.
Το 2000, έπειτα από εντεκάχρονη απουσία από τη σκηνή («Κρατικές υποθέσεις», 1987-1988) πρωταγωνίστησε στο έργο του Νίκι Σίλβερ «Anorexia Nervosa» που σκηνοθέτησε ο Χρήστος Ευθυμίου στο θέατρο «ΗΒΗ», στο ρόλο μιας ψυχαναλύτριας. Το «Κουαρτέτο πίσω από την αυλαία» του Ρόναλντ Χάργουντ, το 2005, στο θέατρο «Πρόβα», υπήρξε από τις τελευταίες παραστάσεις της.
Συμμετείχε σε περίπου σαράντα ταινίες, ανάμεσά τους: «Η Καφετζού» (1956), «Ο Λεφτάς» (1958), «Στουρνάρα 288» (1959), «Φτωχαδάκια και Λεφτάδες» (1961), «Λαφίνα» (1962), «Τρίτη και Δεκατρείς» (1963), «Ο Εαυτούλης Μου» (1964), «Άλλος για το Εκατομμύριο» (1964), «Κόσμος και Κοσμάκης» (1964), «Ο άνθρωπος γι όλες τις δουλειές» (1966), «Ο Εμποράκος» (1967), «Για Ποιόν Χτυπά η Κουδούνα» (1968), «Παύλος Μελας» (1974), «Αγάπη μου Ουα Ουα» (1974), «Ελεύθερη Κατάδυση» (1995), «Κορόιδο εν τάξει» (2006). Επίσης, έλαβε μέρος στις τηλεοπτικές σειρές «Δύο ορφανές», «Εκείνες κι εγώ», «Διλήμματα».
Κάποιες χαρακτηριστικές της στιγμές: Η Καφετζού (1956), Ο Λεφτάς (1958), Στουρναρα 288 (1959), Φτωχαδάκια και Λεφτάδες (1961), Ο Εαυτούλης Μου (1964), Άλλος Για Το Εκατομμύριο (1964), Κόσμος και Κοσμάκης (1964), Ο Εμποράκος (1967), Για Ποιόν Χτυπά η Κουδούνα (1968) κ.ο.κ.

πηγή: Multimedia CD-ROM Ελληνικός Κινηματογράφος 1997 ΕΘΝΟDATA

Φιλμογραφία (εώς το 1973):

1955 ΚΑΤΑΔΙΚΑΣΜΕΝΗ ΚΙ ΑΠ' ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΤΗΣ
1956
Η ΚΑΦΕΤΖΟΥ
1958
  Ο ΛΕΦΤΑΣ
1958 ΜΑΚΡΥΑ ΑΠ' ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ


1958 ΓΕΡΑΚΙΝΑ
1958 ΤΕΣΣΕΡΙΣ ΝΥΦΕΣ ΚΑΙ ΕΝΑΣ ΓΑΜΠΡΟΣ
1958 ΦΤΩΧΕΙΑ ΘΕΛΕΙ ΚΑΛΟΠΕΡΑΣΗ, Η
1959
  (ΣΑΤΥΡΑ ΦΤΩΧΕΙΑ ΚΑΙ ΑΡΙΣΤΟΚΡΑΤΙΑ)
1959 ΝΑ ΖΗΣΟΥΝ ΤΑ ΦΤΩΧΟΠΑΙΔΑ
1959 ΣΑΡΑΚΑΤΣΑΝΙΣΣΑ
1960 ΑΛΛΟΥ ΤΑ ΚΑΚΑΡΙΣΜΑΤΑ
1960 ΑΝΤΙΟ ΖΩΗ
1961 ΦΤΩΧΑΔΑΚΙΑ ΚΑΙ ΛΕΦΤΑΔΕΣ (ΜΟΝΤΕΡΝΟΙ ΑΡΙΣΤΟΚΡΑΤΕΣ)
1961 ΔΟΥΛΕΨΤΕ ΝΑ ΦΑΤΕ (ΧΑΡΑΜΟΦΑΗΔΕΣ)
1962 ΚΛΑΨΕ ΦΤΩΧΗ ΜΟΥ ΚΑΡΔΙΑ
1962 ΓΑΜΠΡΟΣ ΜΟΥ Ο ΔΙΚΗΓΟΡΟΣ, Ο

1962 ΓΥΝΑΙΚΕΣ ΘΕΛΟΥΝ ΞΥΛΟ, ΟΙ (ΓΥΝΑΙΚΟΚΑΤΑΚΤΗΤΕΣ, ΟΙ)
1962 ΔΥΟ ΜΑΝΕΣ ΣΤΟ ΣΤΑΥΡΟ ΤΟΥ ΠΟΝΟΥ
1962 ΛΑΦΙΝΑ
1963 ΤΡΙΤΗ ΚΑΙ 13
1963 ΖΗΛΕΙ
Α
1964 ΑΛΛΟΣ ΓΙΑ ΤΟ ΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΟ
1964 ΕΑΥΤΟΥΛΗΣ ΜΟΥ, Ο
1964 ΚΟΣΜΟΣ ΚΑΙ ΚΟΣΜΑΚΗΣ
1965 ΠΡΑΚΤΟΡΕΣ 005 ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΧΡΥΣΟΠΟΔΑΡΟΥ
1965 ΟΥΡΑΝΟΚΑΤΕΒΑΤΟΣ, Ο
1965 ΜΠΕΤΟΒΕΝ ΚΑΙ ΜΠΟΥΖΟΥΚΙ
1966 ΑΝΘΡΩΠΟΣ ΓΙΑ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΔΟΥΛΕΙΕΣ, Ο
1967 ΕΜΠΟΡΑΚΟΣ, Ο
1967 ΧΑΖΟΜΠΑΜΠΑΣ, Ο
1967 ΠΛΟΙΟ ΤΗΣ ΧΑΡΑΣ, ΤΟ
1968
  ΓΙΑ ΠΟΙΟΝ ΚΤΥΠΑ Η ΚΟΥΔΟΥΝΑ