Σελίδες


Πέμπτη 5 Σεπτεμβρίου 2013

Έλλη Λαμπέτη Τριάντα χρόνια από τον θάνατό της


n
Προσθήκη λεζάντας
Πέθανε πριν από τριάντα χρόνια, αλλά το όνομά της παραμένει πάντα, με κάποιο τρόπο, κοντά μας, ακαταμάχητα οικείο: είτε μέσα από τις ολιγάριθμες μεν, αξιομνημόνευτες δε κινηματογραφικές εμφανίσεις της, είτε μέσα από την τηλεοπτική της βιογραφία λίγα χρόνια πριν. Και κυρίως, μέσα από τον μύθο της, τις φωτογραφίες της, την πρωτοτυπική εικόνα του κοριτσιού με τα μελαγχολικά μάτια με την οποία ταυτίστηκε, εντός και εκτός του θεατικού σανιδιού. Αν και τοις πάσι γνωστή, η ζωή της αξίζει να συνοψιστεί, για πολλοστή φορά, κυρίως επειδή φαίνεται να έζησε σαν μία ακόμα από τις βασανισμένες ηρωίδες που ενσάρκωσε.

1. Γεννήθηκε στις 13 Απριλίου 1926 στα Βίλια Αττικής. Το πραγματικό της όνομα ήταν Έλλη Λούκου. Το «Λαμπέτη» προέρχεται από το ποίημα «Αστραπόγιαννος» του Αριστοτέλη Βαλαωρίτη.
2. Είχε έξι αδέλφια. Έχασε έναν αδελφό από φυματίωση το 1941, ενώ όλες οι αδελφές της εκτός από μία έφυγαν από τη ζωή από την επάρατη νόσο.
n
Προσθήκη λεζάντας

3. Υπό την καθοδήγηση της Μαρίκας Κοτοπούλη, έκανε το ντεμπούτο της στο θέατρο το 1942, σε ηλικία 16 ετών.

4. Οι άνδρες ήταν μεγάλο κεφάλαιο στη ζωή της. Πρώτος της έρωτας, ο Θεόδωρος Σγουρδέλης, που αφιέρωσε μία ποιητική συλλογή στην ίδια και που προσπάθησε (ανεπιτυχώς) να την πείσει να τον ακολουθήσει στο Παρίσι. Ακολούθησαν δεσμοί με τον Αλέκο Αλεξανδράκη και πολύ αργότερα με τον Κώστα Καρρά.
n
Προσθήκη λεζάντας

5. Παντρεύτηκε δις: με τον Μάριο Πλωρίτη και τον Αμερικανό συγγραφέα Φρέντερικ Γουέικμαν. Και οι δύο γάμοι έληξαν με διαζύγιο.
6. Ο πιο διάσημος έρωτας της ζωής της (αν και όχι ο μεγαλύτερος, κατά δική της ομολογία) ήταν βεβαίως με τον Δημήτρη Χορν. Έρωτας πολυτάραχος, που διήρκεσε επτά χρόνια (1952-1959), ("επτά χρόνια φαγούρα" τα αποκάλεσε κάποτε ο Χορν), διάστημα στο οποίο συμπρωταγωνίστησαν σε τρεις ταινίες, το «Κυριακάτικο ξύπνημα», την «Κάλπικη λίρα» και το «Κορίτσι με τα μαύρα». Έμεινε δύο φορές έγκυος μαζί του, αλλά έκανε έκτρωση, καθώς ο Χορν δεν ήθελε παιδιά.
n
Προσθήκη λεζάντας

7. Με τον Χορν συνέστησαν τον θίασο «Λαμπέτη-Χορν» και περιόδευσαν σε Κωνσταντινούπολη, Αίγυπτο και Κύπρο.
8. Το 1969 διαγνώστηκε με καρκίνο του μαστού. Υπεβλήθηκε σε ολική μαστεκτομή στις ΗΠΑ με επιτυχία.
n
Η Έλλη Λαμπέτη στην παράσταση «Πεγκ, καρδούλα μου»



n
Προσθήκη λεζάντας


n
Προσθήκη λεζάντας
n
Σκηνή από την ταινία «Κυριακάτικο Ξύπνημα»




n
Προσθήκη λεζάντας


n
Προσθήκη λεζάντας

9. Τη δεκαετία του ’70 φιγούραρε στα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων όχι για την καλλιτεχνική της δράση, αλλά για την υπόθεση της υιοθεσίας της μικρής Ελίζα, ενός κοριτσιού που είχε υιοθετήσει μαζί με τον Γουέικμαν. Τέσσερα χρόνια μετά την υιοθεσία, οι βιολογικοί γονείς της Ελίζα διεκδίκησαν την κηδεμονία της στα δικαστήρια. Η Λαμπέτη έχασε τη μάχη και την Ελίζα. Η δυσάρεστη αυτή ιστορία κλόνισε την υγεία της και τον γάμο της με τον Γουέικμαν.
10. Πέθανε από καρκίνο στις 3 Σεπτεμβρίου 1983, σε ηλικία 57 ετών. Τελευταία της παράσταση: «Τα παιδιά ενός κατώτερου θεού», όπου έπαιξε την κωφάλαλη Σάρα, έχοντας προηγουμένως χάσει τη φωνή της, αφού η χημειοθεραπεία είχε πλήξει τις φωνητικές της χορδές.
n
Από την ταινία «Κάλπικη Λίρα»



n
Σκηνή από την ταινία «Το κορίτσι με τα μαύρα»



n
Από την ταινία «Το τελευταίο ψέμα»



n
Προσθήκη λεζάντας


n
Προσθήκη λεζάντας


n
Προσθήκη λεζάντας
- ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΤΖΗΚΑΣ