Τρίτη, 20 Σεπτεμβρίου 2011

ΣΠΟΥΔΑΙΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΗΘΟΠΟΙΟΙ ΤΩΝ ΟΠΟΙΩΝ ΓΝΩΡΙΖΟΥΜΕ ΤΟ ΠΡΟΣΩΠΟ ΜΑ ΙΣΩΣ ΔΕΝ ΓΝΩΡΙΖΟΥΜΕ ΤΟ ΟΝΟΜΑ

Κρεββατά Μαρίκα

Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1911. Μητέρα της ήταν η ηθοποιός Σοφία Κρεββατά. Από μικρή βρέθηκε στη σκηνή ερμηνεύοντας ρόλους σε οπερέτες και αργότερα στη Λυρική σκηνή.
Η Μαρίκα Κρεββατά του Σταματίου (1910- 14 Σεπτεμβρίου 1994) ήταν ηθοποιός του θεάτρου και του κινηματογράφου. Κόρη του Σταμάτη Κρεβατά (μουσικού) και της Σοφίας (επίσης ηθοποιού - στην Κωνσταντινούπολη, το γένος Παντελιάδη), γεννήθηκε στην Αθήνα το 1910. Γρήγορα όμως σε ηλικία 2 ετών έχασε τον πατέρα της και τη μικρότερη αδελφή της, Θάλεια. Τα παιδικά της χρόνια τα πέρασε πολύ φτωχά. Έτσι από πολύ νωρίς εμφανίζεται στο θέατρο περισσότερο για να μη μένει μόνη στο σπίτι. Στην αρχή λάμαβανε μέρος σε θιάσους που έκαναν τουρνέ στην ελληνική ύπαιθρο αλλά και σε παιδικές παραστάσεις όπως στη "Δασκαλίτσα" του Νικοντέμι κοντά στη Μαρίκα Κοτοπούλη. Αργότερα εμφανίζεται στο θίασο οπερέτας του Γεωργίου Ξύδη, όμως η πρώτη ουσιαστικά επαγγελματική της εμφάνιση ήταν στο θίασο της Ροζαλίας Νίκα. Η καλλιτεχνική της αναγνώριση υπήρξε γρήγορη. Μετά από κάποιες ακόμη περιοδείες θιάσων όπως του Μάνου Φιλιππίδη το όνομά της γίνεται γνωστό στα μουσικά θέατρα της τότε Αθήνας φθάνοντας πλέον να ερμηνεύει την Έυα στην ομώνυμη οπερέτα του Φραντς Λέχαρ. Η Μαρίκα Κρεβατά ήταν εκείνη που λανσάρησε το "Πιπίτσα" από το ομώνυμο έργο των Γιάννη Πρινέα -Στάθη Μάστορα: Πίτσα, Πιπίτσα, Πηνελοπίτσα, απ΄ το καιρό, παιδί μου, που ΄γινες κομμάτι να μας πεθάνεις όλους, το ΄βαλες γινάτι! Καημένη Πίτσα, Πηνελοπίτσα, θα μας πεθάνεις μα το ναί αφότου σήκωσες ψηλά τον αμανέ! Στην αρχή της δεκαετίας του '30 γνώρισε τον Άγγελο Μαυρόπουλο, πρωταγωνιστή της οπερέτας, τον οποίο τρεις μόλις μήνες μετά το γάμο της χωρίζει, ενώ έξι μήνες μετά γέννησε τη γνωστή μετέπειτα ηθοποιό Γκέλλυ Μαυροπούλου. Στη συνέχεια υπήρξε σύζυγος του επίσης ηθοποιού Γιώργου Γαβριηλίδη (που πέθανε το 1982), τόσο στη ζωή όσο και στην τέχνη. Η Μαρίκα Κρεβατά εγκατέλειψε τη θεατρική σκηνή το 1973. Ήταν μόνιμη κάτοικος Αθηνών και μιλούσε επίσης γαλλικά. Πέθανε στις 14 Σεπτεμβρίου 1994 σε ηλικία 84 ετών σε Κλινική της Αθήνας. Κηδεύτηκε στον Κόκκινο Μύλο.Δελησταύρου και υιός (1957) [Αμαλία Μαυρογιάννη]
Κινηματογραφικό ντεμπούτο έκανε το 1957 στην ταινία Δελησταύρου και Υιός. Σε μερικές ταινίες έπαιξε πλάι στον σύζυγό της Γιώργο Γαβριηλίδη και σαν κινηματογραφικό ζευγάρι, διάσημο για τους τσακωμούς του (Η Γυναίκα μου Τρελλάθηκε, Στουρνάρα 288)!



Φιλμογραφία (εώς το 1973):

1957 ΔΕΛΗΣΤΑΥΡΟΥ ΚΑΙ ΥΙΟΣ
1959
Ο ΗΛΙΑΣ ΤΟΥ 16ου
1959 ΞΥΛΟ ΒΓΗΚΕ ΑΠΟ ΤΟΝ ΠΑΡΑΔΕΙΣΟ
1959 (ΣΑΤΥΡΑ ΦΤΩΧΕΙΑ ΚΑΙ ΑΡΙΣΤΟΚΡΑΤΙΑ)
1959 ΛΙΖΑ ΤΟ 'ΣΚΑΣΕ, Η
1960
ΚΛΩΤΟΣΚΟΥΦΙ
1961 ΔΟΥΛΕΨΤΕ ΝΑ ΦΑΤΕ (ΧΑΡΑΜΟΦΑΗΔΕΣ)


1962 ΕΤΑΙΡΙΑ ΘΑΥΜΑΤΩΝ
1962 ΟΤΑΝ ΛΕΙΠΕΙ Η ΓΑΤΑ
1963
ΚΑΙ ΕΡΗΜΟΣΠΙΤΗΣ
1963 ΕΝΑΣ ΒΛΑΚΑΣ ΜΕ ΠΑΤΕΝΤΑ
1964 ΑΛΛΟΣ ΓΙΑ ΤΟ ΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΟ
1964 ΔΙΔΥΜΑ, ΤΑ
1964 ΚΟΣΜΟΣ ΚΑΙ ΚΟΣΜΑΚΗΣ
1964 ΤΡΙΑ ΚΟΡΙΤΣΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΜΕΡΙΚΑ
1965 ΥΙΕ ΜΟΥ, ΥΙΕ ΜΟΥ
1965 ΕΞΙΛΕΩΣΙΣ
1965 ΒΑΝΑ
1965 ΟΥΡΑΝΟΚΑΤΕΒΑΤΟΣ, Ο
1965 ΜΕΤΑΝΑΣΤΗΣ, Ο
1965 ΜΙΑ ΓΥΝΑΙΚΑ ΧΩΡΙΣ ΝΤΡΟΠΗ
1965 ΦΤΩΧΟΣ ΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΟΥΧΟΣ, Ο (ΕΝΑΣ ΑΠΕΝΤΑΡΟΣ ΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΟΥΧΟΣ)
1966
Η ΓΥΝΑΙΚΑ ΜΟΥ ΤΡΕΛΛΑΘΗΚΕ
1966 ΟΛΟΙ ΟΙ ΑΝΔΡΕΣ ΕΙΝΑΙ ΙΔΙΟΙ
1967 ΑΝΑΚΑΤΩΣΟΥΡΑΣ, Ο (ΚΑΙ Ο ΘΕΟΣ ΕΠΛΑΣΕ ΤΟΥΣ ΑΓΑΘΟΥΣ)
1967 ΜΟΔΙΣΤΡΟΣ, Ο
1968 ΠΕΘΕΡΟΠΛΗΚΤΟΣ, Ο
1969 ΕΝΑΣ ΜΑΓΚΑΣ ΣΤΑ ΣΑΛΟΝΙΑ
1969 ΞΥΠΝΑ ΚΟΡΟΪΔΟ
1969 ΠΑΡΑΜΥΘΑΣ, Ο
1969 ΚΟΜΗΣΣΑ ΤΗΣ ΦΑΜΠΡΙΚΑΣ, Η
1970 ΞΕΡΟΚΕΦΑΛΟΣ, Ο
1970 ΑΠΙΘΑΝΟΣ, Ο
1970 ΑΧΤΥΠΗΤΟΣ ΧΤΥΠΗΘΗΚΕ, Ο
1970 ΠΑΙΧΝΙΔΙΑΡΗΣ, Ο
1971 ΔΙΑΚΟΠΕΣ ΣΤΟ ΒΙΕΤΝΑΜ
1972 ΠΩΣ ΚΑΤΑΝΤΗΣΑΜΕ ΣΩΤΗΡΗ
1972 ΠΡΙΓΚΗΠΑΣ ΤΗΣ ΑΓΟΡΑΣ, Ο
1973 ΑΙΣΙΟΔΟΞΟΣ, Ο
1973 ΕΝΑΣ ΤΡΕΛΟΣ ΤΡΕΛΟΣ ΑΕΡΟΠΕΙΡΑΤΗΣ