Σελίδες


Παρασκευή 8 Απριλίου 2011

"Το πιο όμορφο αντικείμενο από χρυσό στον πλανήτη"

Αρχαιοελληνικοί θησαυροί σε στρατηγικής σημασίας έκθεση στην Οξφόρδη
- "Από τον Ηρακλή στον Αλέξανδρο" στο μουσείο Ashmolean ως τις 29 Aυγούστου
- Η μεγαλύτερη έκθεση κλασσικών αρχαιοτήτων που έγινε ποτέ στη Βρετανία
- Αφηγείται την ιστορία των βασιλιάδων και των βασιλισσών της Μακεδονίας
- "Το πιο όμορφο αντικείμενο από χρυσό που βρίσκεται σήμερα στον πλανήτη", ανάμεσα στα εκθέματα
- Άγγλος ιστορικός-μελετητής: «αυτοί που υποστηρίζουν ότι τα Σκόπια είναι η Μακεδονία είναι τουλάχιστον ανιστόρητοι. Είναι σαν να υποστηρίζει κάποιος ότι η Οξφόρδη είναι στη Λευκορωσία»
- Μουσείο με περισσότερους από 1 εκατ. επισκέπτες το χρόνο
Με ένα θερμό μήνυμα από τον Υπουργό Πολιτισμού και Τουρισμού της Ελλάδας Παύλο Γερουλάνο, ο Πρέσβης της Ελλάδας στη Μεγάλη Βρετανία Αριστείδης Σάνδης εγκαινίασε χθες το απόγευμα στο Μουσείο Ashmolean της Οξφόρδης την έκθεση «Από τον Ηρακλή στον Αλέξανδρο», παρουσία του Υπουργού Πανεπιστημίων & Επιστημών της Βρετανίας David Willetts, του βρετανού Πρέσβη στην Αθήνα, ακαδημαϊκών, αρχαιολόγων, διπλωματών, εκπροσώπων των ΜΜΕ, ομογενών και φοιτητών.
Στην ομιλία του ο κ. Σάνδης, υπογράμμισε μεταξύ άλλων, τη σημασία της έκθεσης, η οποία είπε αποδεικνύει την ελληνικότητα της Μακεδονίας όπως αυτή προκύπτει από τις σημαντικές ανασκαφές των κ. Ρωμαίου, Ανδρόνικου και σήμερα της ομάδας της κ. Κοτταρίδη.
Η έκθεση, η οποία τελεί υπό την αιγίδα του Έλληνα Πρωθυπουργού κ. Γιώργου Παπανδρέου, διοργανώθηκε από το Υπουργείο Πολιτισμού της Ελλάδας και το Ashmolean, σε συνεργασία με την Ελληνική Πρεσβεία στο Λονδίνο και θα παραμείνει ανοιχτή μέχρι 29 Αυγούστου.
Περιλαμβάνει περισσότερα από 550 εκθέματα, τα οποία έχουν έρθει πρόσφατα στο φως από τις ανασκαφές στις Αιγές, την αρχαία πρωτεύουσα της Μακεδονίας, τα περισσότερα από τα οποία εκτίθενται για πρώτη φορά εκτός Ελλάδας, ενώ ορισμένα από αυτά δεν έχουν παρουσιαστεί ποτέ στο κοινό.

Γεγονός μοναδικής πολιτιστικής σημασίας
Ο Robin Lay Fox, ιστορικός και καθηγητής αρχαίας ιστορίας στην Οξφόρδη που έχει ασχοληθεί ειδικότερα με την ιστορία της Μακεδονίας και του Μεγάλου Αλεξάνδρου - εμφανώς συγκινημένος - χαρακτήρισε με έμφαση την έκθεση «τη μεγαλύτερη έκθεση κλασσικών αρχαιοτήτων που έχει
πραγματοποιηθεί ποτέ στη Βρετανία». «Αποδεικνύει», είπε, «ότι αυτοί που υποστηρίζουν ότι τα Σκόπια είναι η Μακεδονία είναι τουλάχιστον ανιστόρητοι. Είναι σαν να υποστηρίζει κάποιος ότι η Οξφόρδη είναι στη Λευκορωσία», πρόσθεσε χαρακτηριστικά.
Στην ενημέρωση που πραγματοποιήθηκε για τους Έλληνες και Βρετανούς δημοσιογράφους, η κ. Βικτώρια Σολομωνίδη, Πρεσβευτής - Σύμβουλος Εμπειρογνώμων Μορφωτικών Υποθέσεων της Ελληνικής Πρεσβείας στο Λονδίνο, εξήρε τόσο τη σημασία της έκθεσης όσο και τη συμβολή του Ashmolean, του παλαιότερου δημόσιου μουσείου της Βρετανίας, στο μεγαλύτερο κέντρο κλασσικών σπουδών του κόσμου και σε ένα Παν/μιο με το οποίο ο Μανώλης Ανδρόνικος είχε πάντα ιδιαίτερες σχέσεις.
Η έκθεση αυτή, τόνισε, αποτελεί ορόσημο στις ελληνοβρετανικές πολιτιστικές σχέσεις, πόσο μάλλον που λαμβάνει χώρα σε ένα μουσείο το οποίο πέρυσι για παράδειγμα είχε περισσότερους από 1.000.000 επισκέπτες, ένα μουσείο που εξασφαλίζει άριστες συνθήκες για την παρουσίαση και τη συντήρηση των εκθεμάτων και βρίσκεται στην καρδιά της ελληνικής αρχαιολογίας στη Βρετανία.
Η έκθεση αφηγείται την ιστορία των βασιλιάδων και των βασιλισσών της Μακεδονίας, ξεκινώντας την αφήγησή της από το γενεαλογικό δέντρο των βασιλέων, από τον Δία και τον Ηρακλή μέχρι τον Αλέξανδρο τον Δ’ (τον γιο του Μεγάλου Αλεξάνδρου), εξηγώντας στον επισκέπτη πώς η Μακεδονία, από ένα ορεινό ελληνικό βασίλειο με ομηρική δομή κατόρθωσε να επικρατήσει των άλλων ελληνικών πόλεων - κρατών και να εξελιχθεί σε σύντομο χρονικό διάστημα – στα χρόνια του Φιλίππου και του Αλεξάνδρου - σε μία δύναμη που επικράτησε σε όλο τον τότε γνωστό κόσμο.

Παράλληλα με την έκθεση το Μουσείο Ashmolean διοργανώνει σειρά διαλέξεων και συζητήσεων, φεστιβάλ ελληνικών ταινιών και ταινιών ελληνικού ενδιαφέροντος.
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχουν δείξει – πέραν των ελληνικών και κυπριακών ΜΜΕ – και πάρα πολλά βρετανικά ΜΜΕ. Ήδη σήμερα η ε/φ GUARDIAN δημοσιεύει ρεπορτάζ με τον χαρακτηριστικό τίτλο Historian weeps at groundbreaking Alexander the Great Exhibition, το οποίο επικεντρώνεται στα όσα είπε ο ιστορικός Robin Lane Fox, ο οποίος χαρακτήρισε το χρυσό διάδημα που περιλαμβάνεται στα εκθέματα – πιθανότατα της τελευταίας συζύγου του Φιλίππου - «το πιο όμορφο αντικείμενο από χρυσό που βρίσκεται σήμερα στον πλανήτη». Στο ρεπορτάζ επισημαίνεται, μεταξύ άλλων, ότι το μέλλον των ανασκαφών και τα σχέδια για την κατασκευή ενός μεγάλου μουσείου για τη στέγαση των μοναδικών αυτών ευρημάτων θα εξαρτηθούν και από τις οικονομικές εξελίξεις στην Ελλάδα, κλείνει όμως με τα λόγια της κ. Κοτταρίδη που σημειώνει: «Η δύναμή μας είναι το παρελθόν μας και η μνήμη μας. Χρειαζόμαστε τον Αλέξανδρο να μας βοηθήσει. Χρειαζόμαστε να αποκατασταθεί εκ νέου η περηφάνια μας».
To άρθρο της Guardian:
http://www.guardian.co.uk/culture/2011/apr/06/historian-weeps-alexander-...