Δευτέρα, 5 Σεπτεμβρίου 2011

ΣΠΟΥΔΑΙΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΗΘΟΠΟΙΟΙ ΤΩΝ ΟΠΟΙΩΝ ΓΝΩΡΙΖΟΥΜΕ ΤΟ ΠΡΟΣΩΠΟ ΜΑ ΙΣΩΣ ΔΕΝ ΓΝΩΡΙΖΟΥΜΕ ΤΟ ΟΝΟΜΑ

Προύσαλης Αθηνόδωρος

 

Γεννήθηκε στην Κωνσταντινούπολη το 1926.

Σπούδασε στη Δραματική Σχολή Ωδείου Αθηνών. Πρωτοεμφανίστηκε στο θέατρο το 1953. Ένα χρόνο νωρίτερα, το 1952, πρωτοεμφανίζεται στην ταινία Το Στραβόξυλο.
Ηθοποιός της σκηνής, συνεργάστηκε με αξιόλογους θιάσους και πολλές φορές είχε την ευκαιρία να ερμηνεύσει σημαντικούς δεύτερους ρόλους, τόσο στο θέατρο όσο και στον κινηματογράφο. 
  Ενσάρκωσε, κυρίως, τον τύπο του μάγκα. Σπούδασε στη Δραματική Σχολή Ωδείου Αθηνών.Πρωτοεμφανίστηκε στο θέατρο το 1953 με τον θίασο της Γιώτας Λάσκαρη στο έργο «Ο τρομερός καλόγερος». Ένα χρόνο νωρίτερα, το 1952, έπαιξε στην ταινία «Το στραβόξυλο». Συνεργάστηκε με το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος, το Πειραϊκό Θέατρο του Δημήτρη Ροντήρη, τον θίασο του Νίκου Χατζίσκου, το Ελληνικό Λαϊκό Θέατρο του Μάνου Κατράκη, το Θέατρο Τέχνης κ.ά. Εξαιρετική ήταν η ερμηνεία του στο «Φυντανάκι» του Παντελή Χορν, που ανέβασε το Θέατρο Τέχνης το 1988. Συνεργάστηκε και με τον Θόδωρο Αγγελόπουλο στις ταινίες «Ταξίδι στα Κύθηρα», «Ο μελισσοκόμος», «Το μετέωρο βήμα του πελαργού». Διακρίθηκε και σε ρόλους σε τηλεοπτικές σειρές. Στο Φεστιβάλ Ελληνικού Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης το 1990 κέρδισε τιμητική διάκριση για την ερμηνεία του στους «Αθηναίους».
Μερικές από τις πιο χαρακτηριστικές στιγμές του περιέχονται στις ταινίες: Της Νύχτας τα Καμώματα (1957), Πολυτεχνίτης κι Ερημοσπίτης (1963), Ένα Έξυπνο Έξυπνο Μούτρο (1965), Μια Τρελλή Τρελλή Οικογένεια (1965), Πατέρα Κάτσε Φρόνιμα (1967), Μια Ιταλίδα Απ' την Κυψέλη (1968) κ.ο.κ. 
 Πέθανε στην Αθήνα στις 5 Ιουνίου 2012 σε ηλικία 86 ετών.


Φιλμογραφία (μέχρι το 1973):
1952 ΣΤΡΑΒΟΞΥΛΟ, ΤΟ
1957
ΛΑΤΕΡΝΑ ΦΤΩΧΕΙΑ ΚΑΙ ΦΙΛΟΤΙΜΟ(ΦΟΥΣΤΑ ΚΛΑΡΩΤΗ)
1957
ΤΗΣ ΝΥΧΤΑΣ ΤΑ ΚΑΜΩΜΑΤΑ
1960 ΣΤΡΑΤΙΩΤΕΣ ΔΙΧΩΣ ΣΤΟΛΗ
1963
ΠΟΛΥΤΕΧΝΙΤΗΣ ΚΑΙ ΕΡΗΜΟΣΠΙΤΗΣ
1964
ΤΟ ΔΟΛΩΜΑ
1965
ΕΝΑ ΕΞΥΠΝΟ ΜΟΥΤΡΟ(ΑΧΤΥΠΗΤΟΣ, Ο)
1965 ΙΣΤΟΡΙΑ ΜΙΑΣ ΖΩΗΣ
1965
ΜΙΑ ΤΡΕΛΛΗ ΤΡΕΛΛΗ ΟΙΚΟΓΕ ΝΕΙΑ

1965 ΠΕΡΑΣΤΕ ΤΗΝ ΠΡΩΤΗ ΤΟΥ ΜΗΝΟΣ
1965 ΤΕΝΤΥ ΜΠΟΪ ΑΓΑΠΗ ΜΟΥ
1965 ΧΩΜΑ ΒΑΦΤΗΚΕ ΚΟΚΚΙΝΟ, ΤΟ
1966
ΤΖΕΝΗ ΤΖΕΝΗ
1966 ΕΜΕΙΣ ΟΙ ΑΜΑΡΤΩΛΟΙ (ΕΡΩΤΕΣ ΤΟΥ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙΟΥ)
1967 ΑΔΙΚΗ ΚΑΤΑΡΑ
1967
ΚΑΛΩΣ ΗΡΘΕ ΤΟ ΔΟΛΛΑΡΙΟ
1967 ΚΑΠΟΤΕ ΚΛΑΙΝΕ ΚΑΙ ΟΙ ΔΥΝΑΤΟΙ
1967 ΠΑΤΕΡΑ ΚΑΤΣΕ ΦΡΟΝΙΜΑ
1967 ΠΙΟ ΛΑΜΠΡΟ ΑΣΤΕΡΙ, ΤΟ
1967 ΠΥΡΕΤΟΣ ΣΤΗΝ ΑΣΦΑΛΤΟ
1967 ΑΠΟ ΤΑ ΙΕΡΟΣΟΛΥΜΑ ΜΕ ΑΓΑΠΗ
1967 ΛΑΜΠΙΡΗΣ ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΤΩΝ ΠΑΡΑΝΟΜΩΝ, Ο
1967 ΨΙΧΟΥΛΑ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ, ΤΑ
1967 ΜΟΔΙΣΤΡΟΣ, Ο
1968 ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΣ ΑΠΟΛΛΩΝ
1968 ΚΑΡΔΙΑ ΕΝΟΣ ΑΛΗΤΗ, Η
1968
ΜΙΑ ΙΤΑΛΙΔΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΥΨΕΛΗ
1968 ΤΑΠΕΙΝΟΣ ΚΑΙ ΚΑΤΑΦΡΟΝΕΜΕΝΟΣ
1968 ΚΑΡΔΙΑ ΠΟΥ ΛΥΓΙΣΕ ΑΠΟ ΤΟΝ ΠΟΝΟ
1968 ΚΑΝΟΝΙ ΚΑΙ Τ' ΑΗΔΟΝΙ, ΤΟ
1968 ΛΑΟΥΡΑ
1968 ΜΕΙΝΕ ΚΟΝΤΑ ΜΟΥ ΑΓΑΠΗΜΕΝΕ
1968 ΤΣΑΧΠΙΝΗΣ, Ο
1968 ΟΝΕΙΡΟ ΑΠΑΤΗΛΟ
1968 ΞΕΡΙΖΩΜΕΝΗ ΓΕΝΙΑ
1969 ΕΝΑΣ ΑΝΤΡΑΣ ΜΕ ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ
1969
ΤΟ ΘΥΜΑ
1969 ΑΝΟΙΧΤΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗ
1969 ΓΙΑΤΙ ΜΕ ΠΡΟΔΩΣΕΣ
1969 ΦΤΩΧΟΓΕΙΤΟΝΙΑ ΑΓΑΠΗ ΜΟΥ
1969 ΦΟΒΑΤΑΙ Ο ΓΙΑΝΝΗΣ ΤΟ ΘΕΡΙΟ
1969 ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ ΑΓΑΠΗ ΜΟΥ
1969 ΝΤΑΒΕΛΗΣ, Ο
1970 ΑΕΤΟΣ ΤΟΝ ΣΚΛΑΒΟΜΕΝΩΝ, Ο
1970 ΔΑΣΚΑΛΑΚΟΣ ΗΤΑΝ ΛΕΒΕΝΤΙΑ, Ο
1970 ΕΣΕΝΑ ΜΟΝΟ ΑΓΑΠΩ
1970 ΤΥΧΗ ΜΟΥ ΤΡΕΛΛΑΘΗΚΕ, Η
1970 ΒΑΒΥΛΩΝΙΑ
1970 ΕΜΠΑΙΝΕ ΜΑΝΩΛΙΟ
1970 ΛΙΤΑΝΕΙΑ ΤΩΝ ΗΡΩΩΝ
1970 ΤΕΛΕΥΤΑΙΟΣ ΑΙΧΜΑΛΩΤΟΣ, Ο
1970 ΠΑΙΔΙ ΤΗΣ ΜΑΜΑΣ, ΤΟ
1970 ΝΑΝΟΣ ΚΑΙ ΟΙ ΕΦΤΑ ΧΙΟΝΑΤΕΣ, Ο
1971 ΤΡΕΛΟΠΕΝΗΝΤΑΡΗΣ

1971 ΑΓΑΠΗΣΑ ΜΙΑ ΠΟΛΥΘΡΟΝΑ
1971 ΑΡΧΙΨΕΥΤΑΡΟΣ, Ο
1971 ΕΓΩΙΣΤΑΙ, ΟΙ
1971 ΕΝΑ ΑΓΟΡΙ ΑΛΛΙΩΤΙΚΟ ΑΠΟ Τ' ΑΛΛΑ
1971 ΕΦΟΠΛΙΣΤΙΝΑ, Η
1971 ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΙΚΗ ΚΟΙΝΩΝΙΑ
1971 ΜΑΝΤΩ ΜΑΥΡΟΓΕΝΟΥΣ
1971 ΜΑΝΩΛΙΟΣ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ, Ο
1972
Η ΡΕΝΑ ΕΙΝΑΙ ΟΦ ΣΑΙΝΤ
1972 ΑΠ' ΤΑ ΑΛΩΝΙΑ ΣΤΑ ΣΑΛΩΝΙΑ
1973 ΠΡΟΕΣΤΟΣ ΤΟΥ ΧΩΡΙΟΥ, Ο