Πέμπτη, 25 Αυγούστου 2011

ΣΠΟΥΔΑΙΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΗΘΟΠΟΙΟΙ ΤΩΝ ΟΠΟΙΩΝ ΓΝΩΡΙΖΟΥΜΕ ΤΟ ΠΡΟΣΩΠΟ ΜΑ ΙΣΩΣ ΔΕΝ ΓΝΩΡΙΖΟΥΜΕ ΤΟ ΟΝΟΜΑ

Γαρμπή Τζόλυ

Προσθήκη λεζάντας
Γεννήθηκε στο Γιοχάνεσμπουργκ της Ν. Αφρικής.

Σπούδασε στη Σχολή του Εθνικού Θεάτρου και στο Ωδείο Αθηνών.

Πρωτοεμφανίστηκε στον Κινηματογράφο το 1932 στη ταινία Κοινωνική Σαπίλα. Έκανε την κινηματογραφική της επανεμφάνιση το 1946 με την ταινία Πρόσωπα Λησμονημένα. Έκτοτε έπαιζε κυρίως σε δεύτερους αλλά πολύ χαρακτηριστικούς ρόλους (Θανασάκης ο Πολιτευόμενος, Ο Φανούρης και το Σοϊ του, Μακρυκωσταίοι και Κοντογιώργηδες, Η Λίζα και η Άλλη, Ο Ατσίδας κ.ο.κ.). Εχει συνεργαστεί με δεκάδες θιάσους. 
 Πέθανε τον Δεκέμβριο του 2002. Η είδηση του θανάτου της έγινε γνωστή στα ΜΜΕ μετά από 10 μέρες και πέθανε ξεχασμένη. Κηδεύτηκε στον Μαραθώνα. Με τον Μορίδη δεν άφησαν απογόνους και τα τελευταία χρόνια ζούσαν απομονωμένοι απο τα φώτα της δημοσιότητας στο εξοχικό τους στο Μάτι της Αττικής. Και οι δύο πέθαναν σε γηροκομείο λησμονημένοι.




Φιλμογραφία (εώς το 1973):


1932 ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΑΠΙΛΑ
1946
ΠΡΟΣΩΠΑ ΛΗΣΜΟΝΗΜΕΝΑ
1954
Ο ΘΑΝΑΣΗΣ ΠΟΛΙΤΕΥΟΜΕΝΟΣ

1954 ΔΡΟΜΟΣ ΜΕ ΤΙΣ ΑΚΑΚΙΕΣ, Ο
1957
Ο ΦΑΝΟΥΡΗΣ ΚΑΙ ΤΟ ΣΟΪ ΤΟΥ
1958
ΜΙΑ ΖΩΗ ΤΗΝ ΕΧΟΥΜΕ
1958 ΜΙΑ ΙΤΑΛΙΔΑ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ
1958 ΜΗΔΕΝ ΠΕΝΤΕ
1959
ΝΑ ΠΕΘΕΡΟΣ ΝΑ ΜΑΛΑΜΑ
1959 ΓΙΑΝΝΟΣ ΚΑΙ Η ΠΑΓΩΝΑ, Ο
1960
ΤΟ ΚΛΩΤΣΟΣΚΟΥΦΙ
1960
ΤΟ ΚΟΡΟΪΔΑΚΙ ΤΗΣ ΔΕΣΠΟΙΝΙΔΟΣ
1960
ΜΑΚΡΥΚΩΣΤΑΙΟΙ ΚΑΙ ΚΟΝΤΟΓΙΩΡΓΗΔΕΣ
1960 ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ (ΒΟΗΘΕΙΑ ΜΕ ΠΑΝΤΡΕΥΟΥΝ)
1960 ΑΝΤΙΟ ΖΩΗ
1961 ΛΙΖΑ ΚΑΙ Η ΑΛΛΗ, Η
1961 ΧΑΜΕΝΑ ΟΝΕΙΡΑ
1961 ΣΚΛΗΡΟΣ ΑΝΔΡΑΣ, Ο
1962
Ο ΑΤΣΔΙΔΑΣ
1962 ΔΕΚΑ ΜΕΡΕΣ ΣΤΟ ΠΑΡΙΣΙ
1962 ΕΥΤΥΧΩΣ ΤΡΕΛΛΑΘΗΚΑ
1962
ΜΕΡΙΚΟΙ ΤΟ ΠΡΟΤΙΜΟΥΝ ΚΡΥΟ
1962 ΤΑΞΙΔΙ, ΤΟ
1962 ΧΡΥΣΟΣ ΚΑΙ Ο ΤΕΝΕΚΕΣ, Ο
1963 ΑΥΤΟ ΤΟ ΚΑΤΙ ΑΛΛΟ
1963 ΧΤΥΠΟΚΑΡΔΙΑ ΣΑ ΘΡΑΝΙΑ
1963 ΑΘΩΑ Η' ΕΝΟΧΗ
1963 ΕΝΑΣ ΒΛΑΚΑΣ ΜΕ ΠΑΤΕΝΤΑ
1964 ΠΑΡΑΣ ΚΙ Ο ΦΟΥΚΑΡΑΣ, Ο
1964
Η ΣΩΦΕΡΙΝΑ
1965 ΘΥΕΛΛΑ ΣΕ ΠΑΙΔΙΚΗ ΚΑΡΔΙΑ
1965 ΚΑΤΑΡΑ ΜΕ ΔΕΡΝΕΙ ΒΑΡΙΑ
1966 ΖΕΣΤΟΣ ΜΗΝΑΣ ΑΥΓΟΥΣΤΟΣ, Ο
1966 ΚΛΕΟΠΑΤΡΑ ΗΤΑΝ ΑΝΤΩΝΗΣ, Η (ΚΛΕΟΠΑΤΡΑ ΕΝ ΔΡΑΣΕΙ, Η)
1967 ΕΞΥΠΝΑΚΙΑΣ, Ο
1967 ΑΔΙΚΗ ΚΑΤΑΡΑ
1967
ΚΑΛΩΣ ΗΡΘΕ ΤΟ ΔΟΛΛΑΡΙΟ
1967 ΚΟΡΟΪΔΑΡΑ, Η
1967 ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΡΔΙΑ ΤΗΣ ΩΡΑΙΑΣ ΕΛΕΝΗΣ
1968 ΑΓΑΠΗ ΜΑΣ, Η
1968
Η ΑΡΧΟΝΤΙΣΑ ΚΑΙ Ο ΑΛΗΤΗΣ
1968 ΑΡΓΥΡΩ Η ΠΡΟΔΟΜΕΝΗ ΤΣΕΛΙΓΚΟΠΟΥΛΑ
1969 ΕΝΑΣ ΑΝΤΡΑΣ ΜΕ ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ
1969 ΝΕΡΑΪΔΑ ΚΑΙ ΤΟ ΠΑΛΗΚΑΡΙ, Η
1969 ΓΙΑΤΙ ΜΕ ΠΡΟΔΩΣΕΣ
1969 ΚΟΥΡΕΛΙ ΤΗΣ ΖΩΗΣ, ΤΟ
1969 ΜΑΡΙΩ, Η ΚΑΤΑΡΑΜΕΝΗ ΒΟΣΚΟΠΟΥΛΑ
1969 ΦΤΩΧΟΓΕΙΤΟΝΙΑ ΑΓΑΠΗ ΜΟΥ
1971 ΔΑΚΡΥΑ ΓΙΑ ΕΝΑΝ ΑΛΗΤΗ
1972 ΜΙΑ ΜΑΝΑ ΚΑΤΗΓΟΡΕΙΤΑΙ