Σάββατο, 27 Νοεμβρίου 2010

ΣΟΚΟΛΑΤΑ... ΣΕ ΠΟΙΟΝ ΔΕΝ ΑΡΕΣΕΙ...ΟΣΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΞΕΡΕΤΕ


Λευκή σοκολάτα

Στα στατιστικά της λευκής σοκολάτας συγκαταλέγεται η ζάχαρη, πιθανώς γάλα, αλλά όχι κακαόμαζα. Η διατροφική της ταυτότητα ανά 100γρ. είναι 539 θερμίδες, 32γρ. λίπη, 5mg χοληστερίνη, 199mg ασβέστιο και 176mg φώσφορο.

Σοκολάτα γάλακτος

Η σοκολάτα γάλακτος περιέχει, εκτός από βούτυρο κακάο και κακαόμαζα, γάλα και ζάχαρη. Η διατροφική ταυτότητα της σοκολάτας γάλακτος ανά 100γρ. είναι 535 θερμίδες, 29,7γρ. λίπη, 23mg χοληστερίνη, 20mg καφεΐνη, 189mg ασβέστιο, 208mg φώσφορο.

Κουβερτούρα

Η κουβερτούρα συνήθως χρησιμοποιείται στη ζαχαροπλαστική. Η μόνη διαφορά με τη μαύρη σοκολάτα είναι ότι το ποσοστό κακάο που περιέχει δεν ξεπερνά το 35% με 40%.

Μαύρη σοκολάτα

Εκτός από βούτυρο και κακάο, η μαύρη σοκολάτα περιέχει επιπλέον ζάχαρη και κακαόμαζα σε ποσοστό από 34-40% έως 75%. Όσο μεγαλύτερη είναι η περιεκτικότητα μιας σοκολάτας σε κακάο, τόσο πιο πικρή γεύση αποκτά. Η μαύρη σοκολάτα ανά 100γρ. περιέχει 502 θερμίδες, 52,3γρ λίπη, 17γρ. φυτικές ίνες, 80mg καφεΐνη, 101mg ασβέστιο και 327mg φώσφορο.

Σοκολάτα και ιδιότητες

Η σοκολάτα συμβάλλει στην αύξηση των επιπέδων σεροτονίνης και ενδορφινών, των φυσικών δηλαδή οπιοειδών του οργανισμού, που ρυθμίζουν την διάθεση. Επίσης, περιέχει θεοβρομίνη, ουσία που διεγείρει τη λειτουργία των νεφρών και δρα ως ελαφρύ διουρητικό, ενώ θεωρείται ευεργετική και κατά τηδιάρκεια της εγκυμοσύνης, επειδή χαλαρώνει το έμβρυο.

Σοκολάτα και καρδιά

Έρευνες αποδεικνύουν ότι η σοκολάτα συμβάλλει στην πρόληψη της υπέρτασης και στη μέιωση των καρδιαγγειακών νοσημάτων. Η μαύρη σοκολάτα, μάλιστα, χάρη στη μεγάλη περιεκτικότητα της σε κακάο, είνια πλούσια σε πολυφαινόλες, οι οποίες έχουν αντιοξειδωτική δράση.

Σοκολάτα και τόνωση

Ένα κομμάτι σοκολάτας αρκεί για να τονώσει τον οργανισμό, χάρη στους υδατάνθρακες που περιέχει, ενώ το λίπος της δημιουργεί αίσθηση άμεσου κορεσμού. Ο σίδηρος απελευθερώνεται μόλις η σοκολάτα λιώσει στο στόμα, βοηθάει στην ταχύτερη μεταφορά οξυγόνου στον εγκέφαλο και έτσι νιώθουμε πνευματική εγρήγορση.

Σοκολάτα και παρασκευή

Οι καρποί για την παρασκευή της σοκολάτας μαζεύονται από το κακαόδεντρο, αφήνονται να ωριμάσουν και στη συνέχεια καθαρίζονται, αποφλοιώνονται, αλέθονται και ζυμώνονται. Στον κακαοπολτό που προκύπτει προστίθεται ζάχαρη και βούτυρο κακάο, για να δημιουργηθεί η μαύρη σοκολάτα. Για τη σοκολάτα γάλακτος χρησιμοποιείται επιπλέον γάλα.

Σοκολάτα και εξάρτηση

Πολλοί διαιτολόγοι και νευρολόγοι, προειδοποιούν ότι η σοκολάτα, είναι εθιστική. Κάτι που σημαίνει ότι, αγκιστρώνει τον καταναλωτή πολύ πιο δραστικά απ’ ότι ο καφές και ίσως το ίδιο όπως η κοκαΐνη και ηρωίνη, ενώ ταυτόχρονα είναι διεγερτική όπως και η καφεΐνη. Πολλές από τις παρενέργειες αυτές της σοκολάτας, προξενούνται λόγω κυρίως της επιρροής της στους χώρους του εγκεφάλου που είναι γνωστόν ότι ευθύνονται για εθισμούς και εξαρτήσεις.

Λευκή και σοκολάτα γάλακτος

Η λευκή σοκολάτα, ή και η σοκολάτα γάλακτος δεν προσφέρουν τα ίδια οφέλη με την σκούρα σοκολάτα. Αφού η λευκή, παρασκευάζεται κυρίως από βούτυρο του κακάου, με ζάχαρη, γάλα και βανίλια, αλλά δίχως την πρώτη ύλη του κακάου που περιέχει τα φλαβονοειδή πολύτιμα συστατικά. Η σοκολάτα γάλακτος εξάλλου, περιέχει μικρότερες ποσότητες φλαβονοειδών, αφού παρασκευάζεται από κακάο, αραιωμένο όμως με γάλα, και με την προσθήκη αρκετής ποσότητας ζάχαρης

Σκούρα σοκολάτα

Η σκούρα σοκολάτα περιέχει μεγαλύτερες ποσότητες κακάου, που πρόκειται για ένα συστατικό της φύσης, πλούσιο σε περιεκτικότητα φλαβονοειδών, που έχουν την ιδιότητα να λεπταίνουν την πυκνότητα του αίματος, μειώνοντας έτσι τον κίνδυνο καρδιακών προσβολών, την υπέρταση και τον σχηματισμό αιματωμάτων στον οργανισμό

Σοκολάτα

Τα 100 γρ. σοκολάτας καλύπτουν το 1/3 των ημερήσιων αναγκών του οργανισμού σε μαγνήσιο και φώσφορο και τον εφοδιάζουν με βιταμίνη Α και Β, ασβέστιο και πρωτεϊνες.

ΣΟΚΟΛΑΤΑ ΚΑΙ ΘΕΡΜΙΔΕΣ

Θερμίδες ανά 100 γραμμάρια Σοκολάτας : Σοκολάτα Γάλακτος: 500 - Σοκολάτα Γάλακτος με αμύγδαλα: 532 - Σοκολάτα Γάλακτος με φουντούκια: 640 - Σοκολάτα Γάλακτος με φιστίκια: 543 - Σοκολάτα Γάλακτος με σταφίδες: 425 - Σοκολάτα Γάλακτος με κεράσια και αλκοόλ: 466 - Σοκολάτα Υγείας: 505 - Σοκολάτα Λευκή: 528 - Σοκολάτα Ρόφημα χωρίς ζάχαρη: 70 - Σοκολατάκι: 100 .

ΣΟΚΟΛΑΤΑ ΚΑΙ ΨΩΜΙ

Ο συνδυασμός κατανάλωσης σοκολάτας με ένα μικρό κομμάτι ψωμί θα μας απαλλάξει από τις τύψεις και τις περιττές θερμίδες. Και αυτό γιατί μετατρέπει τη σοκολάτα σε αργό υδατάνθρακα και έτσι παχαίνει λιγότερο.

ΣΟΚΟΛΑΤΑ ΚΑΙ ΚΑΤΑΘΛΙΨΗ

Η σοκολάτα βοηθάει στην παραγωγή μίας ορμόνης , της σεροτίνης , που θεωρείται ότι συμβάλλει στην αντιμετώπιση της κατάθλιψης και μας κάνει να νιώθουμε καλύτερα .

ΣΟΚΟΛΑΤΑ ΔΙΕΡΓΕΤΙΚΟ

Η σοκολάτα είναι ένα φυσικό διεργετικό , καθώς είναι πολύ πλούσια σε μαγνήσιο . Το μαγνήσιο βοηθάει στην καταπολέμηση της κούρασης . Δεν είναι τυχαίο το ότι , όταν έχουμε άγχος ή είμαστε λυπημένοι , οι περισσότεροι θέλουμε διακαώς μία σοκολάτα .

ΥΓΙΕΙΝΗ ΣΟΚΟΛΑΤΑ

Η πιο υγιεινή σοκολάτα , σύμφωνα με τους ειδικούς , είναι η πικρόγλυκη " σκούρα " , γνωστή και ως " bitter"

ΣΟΚΟΛΑΤΑ ΚΑΙ ΚΑΦΕΪΝΗ

Μία σοκολάτα περιέχει λιγότερη καφεΐνη από μία κούπα καφέ

ΣΟΚΟΛΑΤΑ ΚΑΙ ΛΙΠΟΣ

Η σοκολάτα δεν περιέχει τόσο λίπος όσο πιστεύουμε . Ο τύπος του κορεσμένου λίπους που περιέχεται στη σοκολάτα δεν συμβάλλει στην αύξηση της χοληστερίνης.

ΣΟΚΟΛΑΤΑ

Η σοκολάτα διαθέτει ένα σημαντικό αριθμό ιχνοστοιχείων , φώσφορο, μαγνήσιο , σίδηρο κ.ά .Επίσης αντιοξειδωτικές ουσίες και φαινόλες , οι οποίες συντελούν σε μεγάλο βαθμό στην καλή κυκλοφορία του αίματος , εμποδίζοντας τη δημιουργία θρόμβων στις αρτηρίες . Αρκεί να καταναλώνεται με μέτρο .