Σελίδες


Παρασκευή 17 Μαΐου 2013

9/05-1927 ΕΓΙΝΑΝ ΟΙ ΠΡΩΤΕΣ ΔΕΛΦΙΚΕΣ ΕΟΡΤΕΣ - Η ΕΡΤ ΤΙΣ ΨΗΦΙΟΠΟΙΗΣΕ ΚΑΙ ΜΑΣ ΤΙΣ ΠΑΡΟΥΣΙΑΖΕΙ - ΒΙΝΤΕΟ -

Το Αρχείο της ΕΡΤ, με αφορμή την επέτειο της διοργάνωσης των πρώτων Δελφικών Εορτών (9 Μαΐου 1927), ψηφιοποίησε και παρουσιάζει μέσω των ιστοσελίδων www.ert-archives.gr και www.ert.gr, το ντοκιμαντέρ της Μαίρης Κουτσούρη «ΔΕΛΦΙΚΕΣ ΓΙΟΡΤΕΣ», παραγωγής 1981.
Το ντοκιμαντέρ αναφέρεται στις πρώτες Δελφικές Εορτές που διοργάνωσαν ο Άγγελος και η Εύα Σικελιανού στους Δελφούς, στη Δελφική Ιδέα και στο όραμα για πνευματική αμφικτιονία που είχαν καλλιεργήσει, με σκοπό τη συσπείρωση των πνευματικών ανθρώπων της εποχής και τη συνεργασία για την ειρήνη και τη συμφιλίωση των λαών. Μεταξύ άλλων, οι εκδηλώσεις περιλάμβαναν γυμνικούς αγώνες και την παράσταση της τραγωδίας του Αισχύλου «Προμηθέας Δεσμώτης» – η πρώτη παράσταση αρχαίου δράματος σε υπαίθριο χώρο.
Κατά τη διάρκεια του ντοκιμαντέρ, παρατίθενται πληροφορίες για την προετοιμασία του εγχειρήματος και προβάλλονται αποσπάσματα από την ταινία των αδελφών Γαζιάδη, με βωβές λήψεις των γυμνικών αγώνων και της θεατρικής παράστασης. Ακούγονται οι φωνές των ηθοποιών που υποδύονται τους θεατρικούς ρόλους και τα χορικά της παράστασης, μετά την προσθήκη ήχου στην  ταινία από τον Οκτάβιο Μερλιέ το 1971.

Για το ντοκιμαντέρ κάντε κλικ εδώ!