Σελίδες


Δευτέρα 18 Μαΐου 2015

ΓΛΥΠΤΑ ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ ΤΗΣ ΑΘΗΝΑΣ ΚΑΙ ΠΟΥ ΒΡΙΣΚΟΝΤΑΙ.(Θνήσκων Πολεμιστής)

Τίτλος: Θνήσκων Πολεμιστής Θέση: Σταθμός Εθνική Άμυνα (Αποβάθρα του σταθμού) Έτος Κατασκευής: 1971 Υλικό Κατασκευής: Χαλκός Καλλιτέχνης: Δημήτρης Καλαμάρας
Τίτλος: Θνήσκων Πολεμιστής
Θέση: Σταθμός Εθνική Άμυνα (Αποβάθρα του σταθμού)
Έτος Κατασκευής: 1971
Υλικό Κατασκευής: Χαλκός
Καλλιτέχνης: Δημήτρης Καλαμάρας
Στα πλαίσια αναμόρφωσης του Μετρό της Αθήνας, η εταιρεία «Αττικό Μετρό», συγκροτώντας Επιτροπή Αισθητικής Πλαισίωσης, ανέλαβε την τοποθέτηση έργων τέχνης στους σταθμούς του σιδηροδρόμου, έχοντας ως στόχο, τόσο την αισθητική αναβάθμιση όσο και την προβολή των εν ζωή Ελλήνων δημιουργών της γενιάς του 1930 και 1960. Τα έργα είναι κυρίως μνημειακών διαστάσεων και αναφέρονται σε θεματικές ενότητες που έχουν άμεση σχέση με την ιστορία της πόλης ή της περιοχής.
 
Στον σταθμό της Εθνικής Άμυνας, ένα από τα γλυπτά του διακόσμου της αποβάθρας είναι ο «θνήσκων πολεμιστής» του Δημήτρη Καλαμάρα. Πρόκειται για ένα χάλκινο γλυπτό, που στήθηκε στον εν λόγω σταθμό ως φόρος τιμής στον Άγνωστο Στρατιώτη. Αρχικά είχε τοποθετηθεί στην πλατεία της Φλώρινας (1971).
 

Ο Δημήτρης Καλαμάρας (1924 Φλώρινα - 1997 Αθήνα) σπούδασε στη Σχολή Καλών Τεχνών ζωγραφική με τους Δημήτριο Μπισκίνη, Επαμεινώνδα Θωμόπουλο και Ουμβέρτο Αργυρό και γλυπτική με τον Μιχάλη Τόμπρο. Το 1955,με υποτροφία του ΙΚΥ, συνέχισε τις σπουδές του στην Ακαδημία Καλών Τεχνών της Φλωρεντίας και της Ρώμης. Παράλληλα με τις σπουδές του στην Ακαδημία της Φλωρεντίας, έμαθε την τέχνη της χαλκοχυτικής και με πρόσκληση του ΙΚΥ, το 1958, ίδρυσε το πρώτο –μετά την αρχαιότητα– εργαστήριο χαλκοχυτικής στην ΑΣΚΤ. Την ίδια χρονιά, επίσης, τιμήθηκε στη Μπιενάλε της Αλεξάνδρειας με το Χρυσό Μετάλλιο για τον ανδριάντα του Μακεδονομάχου Κώττα.
Φωτογράφος: Ηλίας Γεωργουλέας