Σελίδες


Δευτέρα 4 Φεβρουαρίου 2013

Βραδιές μουσικής του κόσμου στο Μουσείο Ακρόπολης

  
 Από τις 15 Φεβρουαρίου 2013 έως το Πάσχα

Με μια σειρά εκδηλώσεων με επιλεγμένα και ασυνήθιστα μουσικά σύνολα θα υποδέχεται τους επισκέπτες του από τις 15 Φεβρουαρίου 2013 έως το Πάσχα το Μουσείο Ακρόπολης, δίνοντάς τους την ευκαιρία είτε να ακούνε μουσικές μελωδίες στον εξώστη του δευτέρου ορόφου, είτε να απολαμβάνουν τη μουσική και συγχρόνως τη θέα των αγαλμάτων στην αρχαϊκή αίθουσα.
Αναλυτικά το πρόγραμμα των εκδηλώσεων έχει ως εξής:
— «Παραδοσιακά τραγούδια από την Ιρλανδία» (Παρασκευή 15 Φεβρουαρίου 2013, 19.00): Μια πρωτότυπη μουσική συνάντηση με τραγούδια από την Ιρλανδία, μια χώρα με μεγάλη μουσική παράδοση. Τραγούδια στην ιρλανδική και την αγγλική γλώσσα, με «τροπικές» αρμονίες και πεντατονικές κλίμακες. Τραγούδια για την αγάπη, την ξενιτιά, την ποιμενική ζωή και τη χαρά. Ερμηνεύουν: Labri Giotto (Λαμπρινή Γιώτη) (πιάνο, τραγούδι) και Γιώργος Τσιμπουξής (κιθάρα). Η μουσική εκδήλωση πραγματοποιείται με την ευγενική υποστήριξη της Ιρλανδικής Πρεσβείας στην Ελλάδα και με την ευκαιρία της ανάληψης της Προεδρίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης από την Ιρλανδία.
— «Claude Debussy: ο ποιητής του μοντερνισμού» (Παρασκευή 1 Μαρτίου 2013, 19.00): Γραμμένα ανάμεσα στο 1909 και το 1913, τα δύο βιβλία των Πρελούδιων για πιάνο του Claude Debussy
αναβιώνουν την ταραγμένη συναισθηματική ατμόσφαιρα που επικρατούσε στην Ευρώπη πριν τον Α′ Παγκόσμιο Πόλεμο. Τα 24 Πρελούδια που παραμένουν μέχρι σήμερα «μοντέρνα», χάραξαν μέσα από την πρωτοποριακή τους γραφή τον δρόμο για τους συνθέτες του 20ού και του 21ου αιώνα. 22 νέα έργα σύγχρονων συνθετών, μεταξύ των οποίων οι G. Pesson, P. Hersant και T. Escaich γράφτηκαν ειδικά για την επέτειο των Εκατόν Πενήντα Χρόνων από την γέννηση του Debussy. Ερμηνεύει: Hugues Leclère (πιάνο). Η μουσική εκδήλωση πραγματοποιείται σε συνεργασία με το Γαλλικό Ινστιτούτο Ελλάδος, στο πλαίσιο του προγράμματος «Focus Σύγχρονη Μουσική».
— «Μουσικά αριστουργήματα της Πολωνίας» (Παρασκευή 15 Μαρτίου 2013, 19.00): Ρομαντικές μελωδίες από μερικούς από τους σπουδαιότερους συνθέτες από την Πολωνία (Chopin, Lutoslawski, Moniuszko, Tansman, Dobrzynski, Penderecki κ.ά.). Ερμηνεύουν: Iwona Glinka (φλάουτο), Διονύσης Μαλλούχος (πιάνο) και Klaudia Delmer (τραγούδι). Η μουσική εκδήλωση πραγματοποιείται με την ευγενική υποστήριξη της Πρεσβείας της Πολωνικής Δημοκρατίας στην Αθήνα.
— «Μουσικό ταξίδι με προορισμό την Ισπανία» (Παρασκευή 12 Απριλίου 2013, 19.00): Αυθεντικά έργα και μεταγραφές για μαντολίνο και κιθάρα από το Μπαρόκ μέχρι και τον 20ό αιώνα, με έμφαση στην ισπανική μουσική, αναδεικνύοντας ένα ξεχωριστό χρώμα και μία νέα οπτική στην ερμηνεία των έργων αυτών. Ερμηνεύουν: Ana Belén Tejedor de la Iglesia (μαντολίνο) και Γιάννης Σοφός (κιθάρα). Η μουσική εκδήλωση πραγματοποιείται με την ευγενική υποστήριξη της Πρεσβείας της Ισπανίας στην Αθήνα.
— «Το φλάουτο του Πανός: Η ελληνική αρχαιότητα στoν γαλλικό ρομαντισμό» (Παρασκευή 26 Απριλίου 2013, 19.00): Η μορφή του Πανός ξεπηδάει μέσα από την ελληνική μυθολογία και, όπως αμέτρητες άλλες μορφές της αρχαιότητας, παραμένει αναγνωρίσιμος σε ολόκληρη την Ευρώπη. Στη Γαλλία συναντάται στις παρτιτούρες των Debussy, Satie, Marc, Mouquet και Roussel μεταξύ πολλών άλλων. Ερμηνεύουν: Πέτρος Στεργιόπουλος (φλάουτο) και Αναστάσιος Στρίκος (πιάνο).
Να υπενθυμίσουμε ότι κάθε Παρασκευή, το Μουσείο Ακρόπολης παραμένει ανοιχτό έως τις 10 μ.μ. και το εστιατόριο έως τις 12 τα μεσάνυχτα με ένα ξεχωριστό μενού βασισμένο σε κλασικές και παραδοσιακές συνταγές, μέσα από την πλούσια ποικιλία προϊόντων που προσφέρει ο τόπος μας.