Σελίδες


Τρίτη 6 Μαρτίου 2012

Έκθεση: «Γιάννης Μέτσης – Πειραματικό Μπαλλέτο Αθηνών»



Στα βήματα ενός πρωτοπόρου του μπαλλέτου – Το έργο του σημαντικού χορευτή, χορογράφου, δασκάλου, μέσα από μία αναδρομική έκθεση στον “Ελληνικό Κόσμο”, από τις 21 Νοεμβρίου ως τον Μάιο του 2012.

Ο Γιάννης Μέτσης και η Μάρω Παππά στο «Επεισόδιο Νο.2» σε μουσική Ολιβιέ Μεσιάν.
«Γιάννης Μέτσης – Πειραματικό Μπαλλέτο Αθηνών» είναι ο τίτλος της έκθεσης που παρουσιάζει το Ίδρυμα Μείζονος Ελληνισμού σε συνεργασία με το Πελοποννησιακό Λαογραφικό Ίδρυμα στο Κέντρο Πολιτισμού «Ελληνικός Κόσμος». Πρόκειται για μια  αναδρομική έκθεση- φόρο τιμής στο έργο του σημαντικού χορευτή, χορογράφου και δασκάλου ο οποίος έφυγε από τη ζωή τον Αύγουστο του 2010 στα 79 του χρόνια.
Στην έκθεση, η οποία θα διαρκέσει από τις 21 Νοεμβρίου ως τον Μάιο του 2012, παρουσιάζεται άγνωστο υλικό από το προσωπικό αρχείο του Γιάννη Μέτση,
το οποίο είχε δωρίσει ο ίδιος στο Πελοποννησιακό Λαογραφικό Ίδρυμα, καθώς και υλικό από τις προσωπικές συλλογές φίλων και συνεργατών του, προερχόμενο από τις παραστάσεις της ιστορικής ομάδας «Χορευτική Ομάδα Γιάννη Μέτση» (το μετέπειτα «Πειραματικό Μπαλλέτο Αθηνών»). Συγκεκριμένα, περιλαμβάνονται κοστούμια, αξεσουάρ, μακέτες, προγράμματα παραστάσεων, φωτογραφικό υλικό, σημειώσεις και οπτικοακουστικά ντοκουμέντα. Τα κοστούμια τα οποία περιλαμβάνονται στην έκθεση έχουν την υπογραφή της σκηνογράφου- ενδυματολόγου κυρίας Λίζας Ζαΐμη, η οποία υπήρξε συνεργάτης του Γιάννη Μέτση καθ΄όλη τη διάρκεια της καλλιτεχνικής δράσης της ομάδας του.

Ο Γιάννης Μέτσης ήταν χορευτής και χορογράφος και ο πρώτος χορευτής της Εθνικής Λυρικής Σκηνής το 1950.

Η έκθεση στοχεύει στην ανάδειξη του έργου του σπουδαίου καλλιτέχνη υπογραμμίζοντας τη σημαντική συμβολή του στην παρουσίαση του κλασικού ρεπερτορίου μπαλλέτου στη χώρα μας (υπήρξε ο πρώτος που ανέβασε ολόκληρα έργα ή αποσπάσματα για πρώτη φορά στην Ελλάδα) αλλά και στην ανάδειξη της μουσικής ελλήνων συνθετών (Σισιλιάνου, Σκαλκώτα, Θεοδωράκη, Χατζιδάκι, Ξαρχάκου, Πλέσσα, Παπαθανασίου) μέσα από χορογραφίες τις οποίες εμπνεύστηκε ο ίδιος.

Έκθεση: «Γιάννης Μέτσης - Πειραματικό Μπαλλέτο Αθηνών»

Η έκθεση συνοδεύεται από μία νέα έκδοση, η οποία περιλαμβάνει υλικό που συγκεντρώθηκε κατά τη διάρκεια της έρευνας, καθώς και πρωτότυπα κείμενα συνεργατών του Γιάννη Μέτση, και από εκπαιδευτικό πρόγραμμα για σχολεία. Μέσα από την ξενάγηση στην έκθεση τα παιδιά ανακαλύπτουν την προσφορά του Γιάννη Μέτση. Την επιμέλεια της έκθεσης και του καταλόγου έχει η σκηνογράφος Σοφία Παντουβάκη.
Κέντρο Πολιτισμού «Ελληνικός Κόσμος», Πειραιώς 254, 177 78 Ταύρος, τηλ. 212 254 0000.