Τετάρτη, 4 Ιανουαρίου 2012

ΣΠΟΥΔΑΙΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΗΘΟΠΟΙΟΙ ΤΩΝ ΟΠΟΙΩΝ ΓΝΩΡΙΖΟΥΜΕ ΤΟ ΠΡΟΣΩΠΟ ΜΑ ΙΣΩΣ ΔΕΝ ΓΝΩΡΙΖΟΥΜΕ ΤΟ ΟΝΟΜΑ

Στεφανίδου Σμαρώ


Γεννήθηκε στην Αθήνα. Σπούδασε στη Δραματική Σχολή του Βασιλικού Θεάτρου. Στη σκηνή πρωτοεμφανίστηκε το 1937, στο Θέατρο Κοτοπούλη, με το έργο "Ρουμπής Κουμπής και κουμπιά", όπου και παρέμεινε μέχρι το 1940, συμμετέχοντας σε παραστάσεις όπως: "Έκτο πάτωμα", "Στέλλα Βιολάντη", "Ηλέκτρα" κ.ά.

Από το 1940 έως και το 1942 συνεργάστηκε με το Θίασο Κατερίνας και εμφανίστηκε σε παραστάσεις μεταξύ των οποίων: "Κυρία σ' αγαπώ", "Η κυρία δεν με μέλλει" κ.ά. Πάντα ως βασικός στέλεχος, συνεργάστηκε με τους μεγαλύτερους αθηναϊκούς θιάσους (Θέατρο Τέχνης, Θίασο Μανωλίδου - Παππά κ.ά.), με αποκορύφωμα το 1952, όταν με το Θίασο Β. Λογοθετίδη, παρουσίασαν το έργο "Δεσποινίς ετών 39", το οποίο γνώρισε τεράστια επιτυχία τόσο σαν θεατρική παράσταση, όσο και σαν ταινία λίγο αργότερα.

Στον κινηματογράφο εμφανίστηκε για πρώτη φορά το 1951, στην ταινία Τα τέσσερα σκαλοπάτια.

πηγή: Multimedia CD-ROM Ελληνικός Κινηματογράφος 1997 ΕΘΝΟDATA


Φιλμογραφία (εώς το 1973):

1951 ΤΕΣΣΕΡΑ ΣΚΑΛΟΠΑΤΙΑ, ΤΑ
1952 ΠΥΡΓΟΣ ΤΩΝ ΙΠΠΟΤΩΝ, Ο (ΛΑΟΣ ΚΑΙ ΑΡΙΣΤΟΚΡΑΤΕΣ)
1953 ΣΑΝΤΑ ΤΣΙΚΙΤΑ
1954 ΔΕΣΠΟΙΝΙΣ ΕΤΩΝ 39
1956 ΖΗΛΙΑΡΟΓΑΤΟΣ, Ο
1957 ΓΥΝΑΙΚΑΣ, Ο
1960 ΜΑΝΤΑΛΕΝΑ
1960 ΤΡΕΙΣ ΚΟΥΚΛΕΣ ΚΙ ΕΓΩ
1961 ΑΛΛΟΙΜΟΝΟ ΣΤΟΥΣ ΝΕΟΥΣ
1962 ΤΑΞΙΔΙ, ΤΟ
1963 ΕΝΑΣ ΒΛΑΚΑΣ ΜΕ ΠΑΤΕΝΤΑ
1964 ΓΑΜΟΣ ΑΛΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ
1964 ΑΡΙΣΤΕΙΔΗΣ ΚΑΙ ΤΑ ΚΟΡΙΤΣΙΑ ΤΟΥ, Ο (ΜΟΝΤΕΡΝΟΙ ΓΑΜΠΡΟΙ)
1964 ΜΙΑ ΒΔΟΜΑΔΑ ΣΤΟΝ ΠΑΡΑΔΕΙΣΟ
1967 ΜΙΑΣ ΠΕΝΤΑΡΑΣ ΝΕΙΑΤΑ
1968 ΤΡΕΛΛΟΣ ΤΑ ΧΕΙ 400, Ο
1972 ΔΟΥΛΙΚΟ ΑΜΕΣΟΥ ΔΡΑΣΕΩΣ (ΘΗΛΥΚΟ ΑΜΕΣΟΥ ΔΡΑΣΕΩΣ)
1973 ΕΙΚΟΣΙ ΓΥΝΑΙΚΕΣ ΚΑΙ ΕΓΩ