Σελίδες


Παρασκευή 30 Νοεμβρίου 2012

ΤΙ ΗΤΑΝ Η ΕΙΡΕΣΙΩΝΗ ΒΑΣΙΚΑ ΤΟ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΙΑΤΙΚΟ ΔΕΝΔΡΟ ΤΩΝ ΑΡΧΑΙΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ



ΦΩΤΟ - Ρένα Μήκου-Μαραγκάκη, Ειρεσιώνη


Ειρεσιώνη καλείται το κλαδί ελιάς ή δάφνης, πάνω στο οποίο έχουν πλέξει λευκές ή πορφυρές κορδέλες από μαλλί και έχει κρεμασμένους όλων των ειδών τους καρπούς (εκτός του πίου και του μήλου) της πρώτης φθινοπωρινής σοδειάς. Επίσης κατά την περιφορά τοποθετούσαν επάνω του άρτους, οινοχόες γεμάτες με κρασί, ορμαθούς από βελανίδια, λάδι, μέλι. Η ειρεσιώνη είναι πιθανόν να πήρε το όνομά της από το μαλλί "είρος", που έπαιρναν από το ιερό ζώο. Για τους αρχαίους Έλληνες αποτελούσε σύμβολο ευφορίας. Τις ειρεσιώνες αφιέρωναν στη θεότητα, τη χορηγό των αγαθών της Γής και άλλοτε τις έβαζαν έξω από την πόρτα του ναού της για να επικαλεστούν τη συνδρομή της κατά του λιμού (της σιτοδείας), των επιδημιών ή άλλων θεομηνιών. Άλλοτε τις αναρτούσαν πάνω στις πόρτες των οικιών τους για να αποδώσουν ευχαριστίες στη θεότητα. Ειδικά στην Αθήνα, ορισμένες ειρεσιώνες αφιερώνονταν κατά τα Θαργήλια και Πυανέψια στον Απόλλωνα και τις Ώρες, σε έκφραση ευχαριστίας για τη γονιμότητα του έτους που λήγει και παράκληση της συνέχισής της και κατά το επόμενο. Άλλοι αναφέρουν ότι τις περιέφεραν και τις κρεμούσαν προς τιμήν του "Ηλίου και των Ωρών".

ΤΗΣ ΨΥΧΗΣ …ΤΑ ΧΡΩΜΑΤΑ

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΑ ΓΙΝΟΝΤΑΙ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΑΝΑΡΤΗΣH 30/11

Προσθήκη λεζάντας
Προσθήκη λεζάντας
Προσθήκη λεζάντας
Προσθήκη λεζάντας
3011 (9)
Προσθήκη λεζάντας
ΠΕΡΙΣΣΟΤΡΕΣ ΦΩΤΟ ΤΗΣ  ΣΗΜΕΡΙΝΗΣ ΑΝΑΡΤΗΣΗΣ : ΤΗΣ ΨΥΧΗΣ …ΤΑ ΧΡΩΜΑΤΑ

Κυριακή 25 Νοεμβρίου 2012

ΠΑΛΙΕΣ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΙΑΤΙΚΕΣ ΚΑΡΤΕΣ ( ΞΕΝΕΣ) – 5 – (110 ΦΩΤΟ )

Το νόμισμα στον αρχαίο Ελληνικό κόσμο

ΕΝΑ ΥΠΕΡΟΧΑ ΤΕΚΜΗΡΙΩΜΕΝΟ ΚΑΙ ΑΚΡΩΣ ΚΑΤΑΤΟΠΙΣΤΙΚΟ ΑΡΘΡΟ

Η ιστορία του νομίσματος
Το χρήμα χρησιμοποιείται σε όλες τις εποχές προς όλες τις κατευθύνσεις και για όλους τους σκοπούς. Η από­κτησή του υπήρξε εδώ και πολλούς αιώνες μία από τις κύριες επιδιώξεις των ανθρώπων. Τα νομίσματα αποτελούν μια βασική μονάδα μέτρησης του χρήματος. Τα νομίσματα άλλαξαν, μεταβλήθηκαν, προσαρμόστηκαν στις εκάστοτε αλλαγές που προκάλεσαν ή προκλήθηκαν από διαφορετικές αιτίες παρακολουθώντας κοινωνικές, οικονομικές και ιστορικές συνθήκες.
Τα πρώτα νομίσματα κατασκευάστηκαν στη Μ. Ασία από ήλεκτρο, κράμα χρυσού και αργύρου, στα τέλη του 7ου π.Χ. αιώνα. Το πολύτιμο μέταλλο έδινε την αξία, το μικρό σχήμα το έκανε εύκολο στη μεταφορά, το σύμβολο της κάθε εκδί­δουσας αρχής, που προστέθηκε αργότερα, έδινε την εγγύηση για το βάρος και την αυθεντικότητά του.

Αργυρή δραχμή Άργους (370-350 π.χ.)
Οι ελληνικές πόλεις διέδωσαν την χρήση του νομίσματος από την Ισπανία μέχρι τη Μαύρη Θάλασσα. Χρησιμοποίησαν τα σύμβολά τους, ήρωες, θεούς, ζώα, φυτά κ.λπ., για να σηματοδοτήσουν τα νομίσματα. Έκοψαν νομίσματα κυρίως σε άρ­γυρο, καθώς αυτό ήταν το πολύτιμο μέταλλο στο οποίο είχαν ευκολότερη πρόσβαση. Στα τέλη του 5ου και κυρίως τον 4ο π.Χ. αιώνα κυκλοφόρησαν και χάλκινα νομίσματα για τις μικρές καθημερινές συναλλαγές.
Ο βασιλιάς Φίλιππος Β’ διέδωσε τη χρήση των χρυσών νομισμάτων, καθώς είχε πρόσβαση στα μεταλλεία χρυσού του Παγγαίου. Μετά το θάνατο του Αλεξάνδρου Γ’ άρχισαν να απεικονίζονται ηγεμόνες και βασιλείς της κάθε περιοχής στα νομίσματα. Η παράσταση του ηγεμόνα αυτοκράτορα γίνεται το βασικό θέμα της εικονογραφίας στα ρωμαϊκά αυτοκρατορικά νομίσματα από τον 1ο π.Χ. έως τον 4ο μ.Χ. αιώνα.

Πέμπτη 22 Νοεμβρίου 2012

Κυριακή 4 Νοεμβρίου 2012

BURANO (VENEZIA ) – ΤΟ ΝΗΣΑΚΙ ΣΤΟ ΟΠΟΙΟ ΚΑΝΕΝΑ ΣΠΙΤΙ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΤΑ ΙΔΙΑ ΧΡΩΜΑΤΑ ΜΕ ΤΟ ΑΛΛΟ – 46 ΦΩΤΟ



ΤΟ BURANO ΕΙΝΑΙ ΕΝΑ ΑΠΟ ΤΑ 4 ΝΗΣΙΑ ΤΟΥ” ΑΡΧΙΠΕΛΑΓΟΥΣ ” ΤΗΣ ΒΕΝΕΤΙΑΣ . ΕΙΝΑΙ ΓΝΩΣΤΟ ΓΙΑ ΤΑ ΚΕΝΤΗΜΑΤΑ ΤΟΥ ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΑ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ ΜΟΝΑΔΙΚΑ ΠΟΛΥΧΡΩΜΑ ΣΠΙΤΙΑ ΤΟΥ

 

 

 

 

(περισσότερα…)