Πολεμιστές-κυνηγοί που αντιμετωπίζουν λεοντόμορφα τέρατα. Αυτό είναι το διακοσμητικό θέμα στη σαρκοφάγο της αυτοκράτειρας της κινέζικης Δυναστείας Τανγκ, Γου Χουιφέι(699-737), που «επαναπατρίστηκε» πρόσφατα και φυλάσσεται στο Ιστορικό Μουσείο της επαρχίας Σαανξί της Κίνας.
Για μια εποχή όπου τα θέματα από τον Βουδισμό κυριαρχούν στην εικονογραφία ανάλογων αντικειμένων, το κυνηγετικό θέμα αποτελεί εδώ μια ιδιαιτερότητα. Οι εκπλήξεις όμως δεν σταματούν εδώ καθώς οι πολεμιστές απεικονίζονται με μεγάλες μύτες, σγουρά μαλλιά και βαθύκογχα μάτια, χαρακτηριστικά δηλαδή ευρωπαϊκά παρά ασιατικά.
Η σαρκοφάγος (βάρους 27 τόνων και διαστάσεων 4 Χ 2 Χ 2 μ. ) χαρακτηρίζεται «εξωτική», ενώ δεν εκλείπουν οι τολμηρές υποθέσεις που συνδέουν την επιλογή του διακοσμητικού μοτίβου με τη ζωή της Γου Χουιφέι, αγαπημένης παλλακίδας του αυτοκράτορα Σουανζόνγκ, η οποία έμεινε στην ιστορία ως η «αυτοκράτειρα της Αρετής και της Πραότητας». Ειδικότερα, οGe Chengyong, ειδικός στους πολιτισμούς του Δρόμου του Μεταξιού υποστηρίζει ότι πρόθεση των δημιουργών της σαρκοφάγου ήταν η μίμηση ελληνικού τραγικού θέματος, κατ’ αναλογία ίσως προς την τραγική ζωή της αυτοκράτειρας η οποία έχασε αρκετά από τα παιδιά της ενώ και η ίδια είχε απειληθεί πολλές φορές. Λιγότερο τολμηρή όμως και περισσότερο προφανής είναι η καταγραφή στη σαρκοφάγο τηςανταλλαγής πολιτισμικών στοιχείων μεταξύ Ανατολής και Δύσης μέσα από τον Δρόμο του Μεταξιού, ο οποίος ένωνε των ελληνορωμαϊκό με τον σινοασιατικό κόσμο.
Πηγή: People’s Daily Online