ΝΙΚΟΣ ΤΣΕΛΕΜΕΝΤΕΣ - ΕΝΑΣ CHEF ΠΟΥ ΓΝΩΡΙΖΕ ΚΑΘΕ ΕΛΛΗΝΙΔΑ
Nικόλαος Τσελεμεντές
(κλικ για zoom)
Aυτά έγραφε η εφημερίδα "Ελευθερία" στις 5 Μαρτίου 1958 για τον Νικόλαο Τσελεμεντέ,
λίγες μέρες μετά το θάνατό του (στις 2 Μαρτίου). Ο Τσελεμεντές είχε
γεννηθεί το 1878. Καταγόταν από τη Σίφνο αλλά μεγάλωσε στην Αθήνα.
Σπούδασε μαγειρική στη Βιέννη, για ένα χρόνο, αλλά ταξίδεψε και σε
διάφορες άλλες χώρες, όπως Γαλλία, Τουρκία, Ιταλία κ.α. Το 1920 πήγε
στις ΗΠΑ όπου έμεινε για αρκετά χρόνια και εργάστηκε σε μερικά ακριβά
εστιατόρια ενώ ταυτόχρονα έκανε ανώτερες σπουδές στη μαγειρική και τη
ζαχαροπλαστική . Ο οδηγός μαγειρικής του έγινε ανάρπαστος από τα πρώτα
χρόνια κυκλοφορίας του, ενώ το όνομα Τσελεμεντές θα γίνει συνώνυμο για
κάθε οδηγό μαγειρικής που κυκλοφορεί έκτοτε. Πολλοί τον χαρακτήρισαν ως
πρωτοπόρο της μαγειρικής τέχνης, ως τον βασιλιά της μαγειρικής αλλά και
ως τον σωτήρα πολλών νιόπαντρων ζευγαριών της εποχής. Οι νέες νοικοκυρές
μπορούσαν απλά να ανατρέξουν στο βιβλίο του Τσελεμεντέ, που με απλό και
κατανοητό τρόπο εξασφάλιζε την επιτυχία για ένα λαμπρό αποτέλεσμα στο
τραπέζι. Έτσι δίκαια θεωρείται ως ο πρώτος αρχιμάγειρας της χώρας μας
πολλές δεκαετίες πριν την έλευση των δεκάδων master chefs που
κατακλύζουν σήμερα τις κουζίνες αλλά και τα τηλεοπτικά κανάλια.