Σελίδες

Τετάρτη 22 Μαΐου 2013

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ 22/05 1825 ΔΟΛΟΦΟΝΕΙΤΑΙ Η ΛΑΣΚΑΡΙΝΑ ΜΠΟΥΜΠΟΥΛΙΝΑ ΗΡΩΪΔΑ ΤΗΣ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗΣ ΤΟΥ 1821



http://alphalinenet.files.wordpress.com/2010/02/cebccf80cebfcf85cebccf80cebfcf85cebbceb9cebdceb1-cebbcebfcebdceb4ceb9cebdcebf-18241.jpg?w=256&h=300
Η καπετάνισσα του Εικοσιένα Λασκαρίνα Μπουμπουλίνα, έργο του Adam Friedel. Λιθογραφία. Σχέδιο εκ του φυσικού, Λονδίνο, 1824.

ΠΟΙΑ ΗΤΑΝ Η ΛΑΣΚΑΡΙΝΑ ΜΠΟΥΜΠΟΥΛΙΝΑ;


Η Λασκαρίνα Μπούμπουλη (Μπουμπουλίνα) γεννήθηκε το 1771 στις φυλακές της Κωνσταντινούπολης. Η μητέρα της η Σκεύω, είχε επισκεφτεί τότε την Πόλη για να συναντήσει τον άντρα της, τον Σταυριανό Πινότση, ο οποίος ήταν φυλακισμένος εκεί με την κατηγορία ότι συμμετείχε στην Επανάσταση της Πελοποννήσου (1769) . Το όνομα Λασκαρίνα της το έδωσε ο επίσης φυλακισμένος και φίλος του πατέρα της, Παναγιώτης Τρουπάκης ή Μούρτζινος. Μετά τον θάνατο του Πινότση, η Μπουμπουλίνα έζησε για μερικά χρόνια με την μητέρα της στην Ύδρα, και στη συνέχεια, έφυγαν μαζί για τις Σπέτσες. Εκεί η Σκεύω παντρεύτηκε τον Δημήτριο Λαζάρου (ή Ορλώφ). Η Λασκαρίνα από την άλλη, παντρεύτηκε για πρώτη φορά στα δεκαεπτά, τον Δημήτριο Γιάννουζα και για δεύτερη φορά στα τριάντα, τον Δημήτριο Μπούμπουλη, από το όνομα του οποίου έγινε γνωστή ως Μπουμπουλίνα. Και οι δύο άντρες ήταν καραβοκύρηδες που σκοτώθηκαν στη διάρκεια του γάμου τους με τη Μπουμπουλίνα, σε συμπλοκές με πειρατές στην θάλασσα. Με τον Γιάννουζα η Λασκαρίνα απέκτησε τρία παιδιά και στη συνέχεια, άλλα τρία με τον Μπούμπουλη. Η Μπουμπουλίνα, όταν πέθανε και ο δεύτερός της άντρας, διαχειρίστηκε μια τεράστια για την εποχή περιουσία. Η Πύλη, προκειμένου να την αποδυναμώσει, θέλησε το 1816 να της την δημεύσει με την αιτιολογία ότι ο άντρας της ο Μπούμπουλης συμμετείχε στον Ρωσοτουρκικό Πόλεμο , και συγκεκριμένα στην ναυμαχία κατά των Τούρκων στην Ίμβρο και στην Τένεδο το 1807.
Λασκαρίνα Μπουμπουλίνα. Εθνικό Ιστορικό Μουσείο, Αθήνα.
 
Η σκαλιστή πιστόλα της Λασκαρίνας Μπουμπουλίνας. Μουσείο Μπουμπουλίνας, Σπέτσες.
 H Μπουμπουλίνα ταξίδεψε τότε στην Κωνσταντινούπολη προκειμένου να συναντήσει τον Ρώσο πρέσβη Στρογγανώφ και να του ζητήσει βοήθεια. Για να μην την συλλάβουν οι Τούρκοι, ο Στρογγανώφ φυγάδευσε τη Μπουμπουλίνα στην Κριμαία. Πριν αναχωρήσει, η Λασκαρίνα επεδίωξε και εν τέλει κατάφερε να συναντήσει τη μητέρα του Σουλτάνου, την Βαλιδέ Σουλτάνα. Την έπεισε δε να επηρεάσει θετικά τον γιό της, Μαχμούτ Β΄, ώστε να υπογράψει φιρμάνι που να εξασφαλίζει την περιουσία της Μπουμπουλίνας. Με τον τρόπο αυτό, πέτυχε να παραμείνει μέτοχος σε πλοία ενώ με δικά της χρήματα ναυπηγήθηκαν και άλλα,. τα οποία προετοιμάστηκαν κρυφά για την Επανάσταση. Το μεγαλύτερο από αυτά ήταν ο "Αγαμέμνων", που απέπλευσε μόλις ξεκινησε η Επανάσταση στις Σπέτσες, στις 3 Απριλίου του 1821 με κατεύθυνση το Ναύπλιο. 
http://alphalinenet.files.wordpress.com/2010/02/cebccf80cebfcf85cebccf80cebfcf85cebbceb9cebdceb1-cebbceb1cf83cebaceb1cf81ceb9cebdceb1-cf81cf89cf83ceb9cebaceb7-cf87ceb1cebbcebacebf.jpg?w=500
Μπουμπουλίνα Λασκαρίνα – Ρωσική χαλκογραφία. Μουσείο Μπουμπουλίνας, Σπέτσες.
 
 
Εκτός από την πολιορκία του Ναυπλίου, οι πηγές αναφέρουν την Μπουμπουλίνα στην άλωση της Τριπολιτσάς, στους Μύλους του Άργους και στον αποκλεισμό της Μονεμβασιάς. Καθώς εισέρχεται στο Άργος, οι κάτοικοι του την αποκαλούν “Μεγάλη Κυρά”. Στην άλωση της Τριπολιτσάς, σώζει από την σφαγή το Χαρέμι του Χουρσίτ Πασά και οι έλληνες το ανταλλάσουν αργότερα με 80.000 δίστηλα. Λίγο μετά μεταβαίνει στον αποκλεισμό της Μονεμβασιάς. Το Νοέμβριο του 1822 η ελληνική κυβέρνηση της χάρισε ένα σπίτι στο Ναύπλιο, ως ανταπόδοση των υπηρεσιών της προς το Ελληνικό Εθνος. Η Μπουμπουλίνα διέμεινε σε αυτό το σπίτι μέχρι και το 1824, οπότε και ξέσπασε η δεύτερη φάση του Εμφυλίου (1823-1825) . Την περίοδο εκείνη η Λασκαρίνα διώχθηκε από την κυβέρνηση των καπεταναίων των νησιών, επειδή πήρε το μέρος των Πελοποννησίων και κυρίως του φυλακισμένου Κολοκοτρώνη [1]. 
Μπουμπουλίνα Λασκαρίνα, «η Βοβολίνα αποκλείει την Ναυπλίαν». Έργο του Peter Von Hess σε κάρβουνο.
 
Εξορισμένη από το Ναύπλιο, έχοντας ξοδέψει όλη της την περιουσία για τον Αγώνα της Ανεξαρτησίας , μετακομίζει ξανά στις Σπέτσες. Στο διάστημα αυτό, ένας από τους γιους της, ο Γιώργος, ερωτεύτηκε την Ευγενία Κούτση, μια κοπέλα με καταγωγή από τις πιό ισχυρές οικογένειες των Σπετσών, την οποία έκλεψε, χρησιμοποιώντας ως καταφύγιο το σπίτι της Μπουμπουλίνας. Μέλη της οικογένειας της Κούτση, κατευθύνθηκαν προς το σπίτι για να ζητήσουν το λόγο από τη Λασκαρίνα και το γιό της. Εκείνη λογομάχησε έντονα μαζί τους με αποτέλεσμα κάποιος να την πυροβολήσει και να τη σκοτώσει. Στις πηγές, η δολοφονία της τοποθετείται χρονικά στο Μάιο του 1825.

[1] Αξίζει να σημειωθεί, ότι ο γιος του Κολοκοτρώνη, ο Πάνος, είχε παντρευτεί μια από τις κόρες της Μπουμπουλίνας.