Σελίδες

Τρίτη 26 Οκτωβρίου 2010

Γιατί κάποιοι είναι πιο γοητευτικοί από άλλους;

Γιατί ορισμένοι άνδρες και γυναίκες είναι ολοφάνερα τόσο πιο ελκυστικοί και "σέξι" σε σχέση με τους υπόλοιπους; Το ερώτημα απασχολεί, χρόνια τώρα, επιστήμονες και (ζηλιάρηδες) κοινούς θνητούς.

Σύμφωνα με μια νέα αμερικανική επιστημονική έρευνα, το μυστικό βρίσκεται σε μεγάλο βαθμό στο επίπεδο οξειδωτικού στρες, στο οποίο υποβλήθηκε ένας οργανισμός πριν γεννηθεί, με άλλα λόγια η γοητεία προκαθορίζεται πριν τη γέννηση.

Η νέα μελέτη, από ψυχολόγους του πανεπιστημίου του Νέο Μεξικό, υπό τον δρα Στίβεν Γκάγκεσταντ, που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό "Animal Behaviour" (Ζωική Συμπεριφορά), σύμφωνα με τη βρετανική "Ιντεπέντεντ", διαπίστωσε ότι οι άνδρες που "βαθμολογούνται" από τις γυναίκες ότι είναι οι πιο ελκυστικοί από πλευράς εξωτερικής εμφάνισης, έχουν τα μικρότερα επίπεδα οξειδωτικού στρες στον οργανισμό τους.

Η γοητεία παρέχει πολλαπλά συγκριτικά πλεονεκτήματα σε ένα άνδρα ή γυναίκα από τη γέννηση μέχρι το θάνατο, καθώς αυτοί οι άνθρωποι είναι πιο δημοφιλείς, πιο αγαπητοί, έχουν -στατιστικά- περισσότερους συντρόφους, καλύτερες δουλειές και περισσότερα χρήματα, θεωρούνται πιο υγιείς, πιο έξυπνοι και…εκλέγονται πιο εύκολα. Για όλους αυτούς τους λόγους, οι επιστήμονες μελετούν το φαινόμενο.

Καθώς τα κύτταρα χρησιμοποιούν οξυγόνο για να παράγουν ενέργεια, παράλληλα δημιουργούν ελεύθερες (χημικές) ρίζες, ασταθή μόρια που αντιδρούν χημικά με άλλα μόρια και προκαλούν βλάβες στο κύτταρο, γνωστές ως οξειδωτικό στρες.

Οι ελεύθερες ρίζες μπορούν να καταπολεμηθούν από τις αντι-οξειδωτικές ουσίες, στο μέτρο που αυτές υπάρχουν σε ένα οργανισμό. Το οξειδωτικό στρες θεωρείται σημαντική αιτία γενετικών μεταλλάξεων και παίζει ρόλο επίσης στη γήρανση του σώματος και στην πρόκληση διαφόρων ασθενειών, όπως του καρκίνου.

Η υπερπαραγωγή οξειδωτικού στρες οφείλεται σε πολλούς παράγοντες, όπως στο κάπνισμα της εγκύου μητέρας, σε μολύνσεις στη διάρκεια της εγκυμοσύνης, αλλά και σε άλλα προβλήματα της εγκύου, όπως ο διαβήτης και η παχυσαρκία.

Η νέα έρευνα μελέτησε άνδρες ηλικίας 18 έως 38 ετών και διαπίστωσε ότι όσο μικρότερο είναι το επίπεδο οξειδωτικού στρες (που υπολογίστηκε από διάφορους δείκτες), τόσο πιο γοητευτικός θεωρείται κάποιος από τις γυναίκες.

Ακόμα και άνδρες που είχαν λιγότερο συμμετρικά σώματα (η συμμετρία θεωρείται βασικός παράγων γοητείας για το άλλο φύλο), αλλά είχαν παράλληλα μικρό οξειδωτικό στρες, "βαθμολογήθηκαν" ως πιο ελκυστικοί από τις γυναίκες.

Αντίθετα, μικρή "βαθμολογία" πήραν οι άνδρες που είχαν βιώσει προβλήματα κατά τη γέννησή τους και είχαν έτσι υψηλότερα επίπεδα οξειδωτικού στρες.